Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вендинг машините за лекарства – новите „Лафки“?

Снимка: БГНЕС

Държавата даде зелена светлина на проект, в рамките на който вендинг машини с лекарства ще предоставят възможност на хората в селищата без аптечна мрежа да имат достъп до лекарства.

Бизнесът с лекарства през вендинг машини

Защита на хората от малките населени места или на икономически интереси

В качеството си на ръководеща община, намерила решение за осигуряване на лекарства за възрастните хора по селата, в предаването „Хоризонт за вас“ Иванка Петрова, кмет на община Смядово, коментира темата: 

„Не знам как един възрастен човек ще си вземе лекарство от един такъв автомат. Това ще е само още едно задължение към кметовете, само за да се реши проблемът с лекарственото снабдяване. Какво ще правим с рецептурните книжки? Това е вариант, но ще е трудно“.

Подкрепа на частен бизнес

Пенка Георгиева от Пациентски организации „Заедно с теб“:

„Имахме изключително притеснение от тази тиха искрица подкрепа за една частна фирма срещу пациентите на България, особено възрастните пациенти. Не може държавата да даде близо 400 000 лева за една частна фирма и така да подкрепи нелоялна конкуренция в тези малки населени места. Държавата дава нашите пари за нещо, което е незаконно. Незаконна е продажбата на лекарства с рецепта от такива вендинг машини“.

Според Георгиева друго притеснително е, че се дава право на тази частна фирма да създава здравно досие и да съхранява чувствителни данни за пациентите.

„Тук са намесени хора от партията на г-н Марешки и от ДПС. Може би това са нови „Лафки“ в угода на определени кръгове“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна