Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ралчев: Политиката на ЕС спрямо Турция е предпазлива и Ердоган го знае

Доц. д-р Пламен Ралчев

Посланията от турска страна са за двустранен диалог без предварителни условия. Турците искат да преговарят с Гърция сами, без участието на посредници, те са за двустранен диалог и за договаряне. В същото време Гърция разчита на европейските си партньори… Ще бъде трудно Европейският съюз да се вклини със своята политика на „морков и тояга“, защото подходът на Съюза да предоставя финансов ресурс на Турция срещу очакването за определени действия работеше, но в близко бъдеще може да се изчерпи“.

Това каза пред БНР доц. д-р Пламен Ралчев, преподавател от катедрата по международни отношения в УНСС, по повод подновените преговори между Анкара и Атина за териториалните им води.

Политическата комуникация много се отдалечи от нормалния дипломатичен тон в отношенията между Турция и европейските държави.

„Не смятам, че заплахата със санкции е стимулирала Турция да направи отстъпки, може би се води тайна дипломация между Германия и Турция. ЕС вероятно отново няма да се докаже като достатъчно единен и както винаги се е случвало – външните фактори като Русия и Турция ще се възползват от това“.

В предаването „Събота 150“ доц. Ралчев допълни:

Турция няма да се откаже от това, което иска, а тя иска много неща. През 2023 година Ердоган има грандиозни планове да отпразнува 100-годишнината на турската република. Намеците, че Турция не е доволна от разпоредбите на Лозанския договор, един много важен международно-правен документ, който обаче не е подписан от САЩ, понякога са доста натрапчиви... Политиката на САЩ спрямо Турция в последните години премина в пасивна фаза и това даде шанс на Ердоган да се почувства по-силен“.

По думите на доц. Ралчев, ако Гърция не е достатъчно силна като самостоятелен играч да се противопостави на Турция и не успее да осигури подкрепа от европейски партньори, означава, че ситуацията в Източното Средиземноморие ще става все по-тревожна.

„Турция няма даде заден ход, а ще принуди ЕС да извади още моркови на масата, ще принуди ЕС за още стимули. Това ще бъде основно с цел за недопускане на повече ескалация... Политиката на ЕС спрямо Турция е предпазлива и Ердоган го знае“.

Интервюто с доц. д-р Пламен Ралчев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна