Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лоренцо Прелиаско: Политическата стабилност в Италия не е гарантирана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 20 и 21 септември в Италия се състояха избори за регионални и местни органи на властта. В оспорвана битка с десницата, съуправляващата Демократическа партия удържа властта си в областите Тоскана и Пулия. Много наблюдатели разчетоха това като знак за отслабване на десните начело с Матео Салвини и укрепване на коалиционното национално правителство на Джузепе Конте, в което освен демократите влиза и Движението „Пет звезди“.

Лоренцо Прелиаско, съосновател на агенцията за политически анализи „YouTrend“, е по-скептичен. Слабото представяне на „Пет звезди“ в изборите е подводният камък, който застрашава кабинета Конте, каза Прелиаско в интервю за „Събота 150“.

Г-н Прелиаско, това бяха първите избори в Италия след появата на Covid-19. Как пандемията се отрази на резултата им?

Със сигурност пандемията се отрази на резултатите от изборите. Не на избирателната активност, защото тя бе висока, дори по-висока от очакваното, а защото действащите областни управители бяха предпочетени от избирателите. Видността, от която областните управители се ползваха по време на пандемията, обяснява отчасти успеха им. Всички действащи управители - без значение дали са леви,или са десни, дали са от Юга, или са от Севера, бяха преизбрани със солиден процент. Това се дължи, поне отчасти, на пандемията.

Гарантирана ли е политическата стабилност в Италия, след като Демократическата партия запази властта си над Тоскана и над Апулия?

Политическата стабилност в Италия никога и при никакви обстоятелства не е напълно гарантирана. Със сигурност Демократическата партия укрепна в тези избори. До известна степен укрепна и правителството. Това се дължи на конституционния референдум, който бе проведен паралелно с изборите. С този референдум броят на депутатите и сенаторите бе орязан. Поне в близките месеци няма да можем да проведем избори, тъй като референдумът наложи преначертаване на избирателните райони. Така че в краткосрочен план е много вероятно политическата стабилност да се запази.

От друга страна, (съуправляващото) Движение "Пет звезди" постигна много слаби резултати. Това може да доведе - и вече доведе - до вътрешно напрежение в тази формация.

Могат ли тези избори да се окажат началото на заника на Матео Салвини?

Твърде рано е да се говори за това. „Лигата“ - партията на Салвини, се представи доста успешно в някои региони и общини. Дясноцентристката коалиция начело с Лигата откъсна от левицата една от крепостите й - областта Марке.

Това равенство, което се получи в понеделник (21 септември) - три региона за дясноцентристкия и три за лявоцентристкия лагер, може да се разглежда като частична победа за левицата само защото очакванията към нея бяха много ниски.

Като цяло признаци за сериозен упадък на десницата и на „Лигата“ няма.

Бихте ли обяснили този феномен - как левицата вече половин столетие държи властта в Тоскана? В България имахме нещо подобно, но това бе във времената на БКП.

Любопитното е, че в Италия, когато имаме категоричен изборен резултат, казваме „risultato Bulgaro“, т.е. „български резултат“. Фразата произлиза именно от комунистическия режим, който споменахте.

В някои региони на Италия - не само в Тоскана, но и в Емилия-Романя, около Болоня, лявоцентризмът е дълбоко и здраво вкоренен в политическата култура. Това се отразява на организацията на обществото и на икономиката. И, общо взето, в тези региони качеството на живот е много високо. Гласоподавателите са склонни да подкрепят леви политици, защото възприемат управлението много позитивно.

Интервюто с Лоренцо Прелиаско можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна