Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изследват реките Джерман и Разметаница заради измряла риба

Снимка: Кирил Фалин

Изследва се чистотата на реките Разметаница  и река Джерман заради намерена измряла риба  при вливането им.

Взети са проби и се чакат резултатите за чистотата на водите на Разметаница край ТЕЦ "Бобов дол" и при вливането ѝ в река Джерман след получени сигнали за умряла риба в този участък, казаха от РИОСВ-София. Ако бъдат установени замърсявания, ще бъдат предприети съответните наказателин мерки, коментираха за Националното радио от инспекцията.

Взети са водни проби за участъка от река Джерман преди вливане в река Струма. При участък от река Джерман, след вливане на река Разметаница, между с. Блажиево и с. Усойка и при участък от река Разметаница в с. Големо село, преди заустване на отпадъчните води на „ТЕЦ Бобов дол“. Измерените експресни показатели на място са в норма.

При участъка от река Разметаница, преди вливане в река Джерман, след заустване на отпадъчни води от ТЕЦ Бобов дол, е установено превишение на нормата за добро екологично състояние на водното тяло по показател  рН и електропроводимост. Взети са водни проби от отпадъчните води, зауствани от площадката на  „ТЕЦ Бобов дол“.

След получаване на резултатите и установяване на превишение на определените в Комплексното разрешително норми ще бъдат предприети аминистративно-наказателни мерки от страна на РИОСВ-София съгласно екологичното законодателство. А местните хора  коментират, че най-вероятно, ако има замърсяване, то ще да е от централата.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.