Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП избра Националния си съвет, Станишев е аут

| обновено на 27.09.20 в 17:30
Днес е вторият ден от 50-ият. юбилеен конгрес на БСП, който се провежда в НДК
Снимка: БГНЕС

50-ият конгрес на БСП избра Националния съвет на партията, за който се гласуваше почти през цялата нощ.

С най-много номинации, на първо място, е депутатът от БСП Крум Зарков, следван от Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Александър Симов и Кристиан Вигенин. В Националния съвет влиза и един от кандидатите за лидерския пост в БСП Кирил Добрев. В ръководния форум на партията влизат и кметът на Троян Донка Михайлова, Драгомир Стойнев, Иван Ченчев, Светлана Шеренкова и Деница Златева. Депутатите Филип Попов, Весела Лечева, Таско Ерменков също са избрани в ръководството на БСП.


Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев отпада от Националния съвет на партията. В проведеното тайно гласуване той е на 157-о място при квота от 113 души. Валери Жаблянов оттегли кандидатурата си за съвета.

Започва нов 4-годишен цикъл и БСП тръгва към спечелване на парламентарните избори. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова закри юбилейния конгрес на БСП.

"Започваме един нов четиригодишен цикъл. Имаме вече избран председател, национален съвет, местни ръководства. В най-скоро време ще свикаме новия Национален съвет, за да предложи изпълнително бюро и така напълно комплектовани да тръгваме към най-важното, което ни предстои - курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване“.

Вотът започна снощи, като 692-ма души се борят за 113 места.

Изненадващо на заседанието на конгреса на левицата бившият лидер на партията Михаил Миков си направи отвод от листата за пленума.

Националният съвет е органът, който взема важните решения и определя политическата дейност на БСП.

Сред тях са избирането на водачите на листи за парламентарните избори, кандидатите за президент и вицепрезидент и всички номинации за държавни постове.

Председателят на партията на европейските социалисти Сергей Станишев коментира:


"Тази нощ загуби политическата идейната опозиция, запазиха позиция обаче конюнктурната опозиция. Нинова ще има национален съвет, който вече няма да ѝ прави проблеми, както тя ги вижда."

Депутатът Румен Гечев определи финала на конгреса и взетите решения, както и новия състав на националния съвет като оптимистични:

"Глас народен, глас божи. Има и доста нови хора, това е чудесно".


Един от конкурентите на Корнелия Нинова, който също попадна в Националния съвет - Кирил Добрев, е склонен на диалог. Той обаче заяви, че няма да приеме предложението да влезе в Изпълнителното бюро на партията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна