Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова се обяви за нормализация на отношенията с Русия

| обновено на 26.09.20 в 18:21
50-и юбилеен конгрес на БСП
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви за нормализацияна отношенията с Русия.

"Българският национален интерес изисква да нормализираме отношенията си с Русия, да строим, да търгуваме, да пътуваме, да имаме културен обмен. Санкциите вредят на това. Една част от обществото ни винят, че сме русофили, друга, че искаме добри партньорски отношения със САЩ и казват: "Щом е така, значи сте русофоби". Това е политика на крайностите, на филите и фобите. Докога ще делим народа си така?, заяви Нинова по време на 50-ия конгресп на партията.

Конгресът обсъжда нова политическа декларация на БСП.

В документа ще бъдат обхванати политиките в социалната сфера, икономиката и съдебната власт.

Големият разговор е накъде да тръгне страната, каза депутатът Крум Зарков:

"Ако левицата не победи, неравенствата ще се задълбочат, което само по себе си ще ни пусне в спирала на политически кризи и конфликти, която надали някой желае. Ако левицата не победи, и без да подценявам усилията на ЕС и важността на "зелената сделка", колкото и трилиона да налеете в една система, базирана върху непрекъснатата необходимост за все по-голямо и по-голямо производство, без значение от ограничеността на ресурса, и на все повече и по-голяма консумация, без значение от реалната необходимост на потребителите, то тази система неизбежно води до екологичен катаклизъм".

Корнелия Нинова
С кворум от 793-ма делегати започна работа юбилейният Конгрес на БСП, който се провежда в зала 1 на НДК.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи доклад и отчет за това, което е направила през четиригодишния си мандат. Основното, което тя открои е, че БСП не е излъгала своите избиратели, които са над 1 млн., и не са влезли в партийни договорки. 

Преди 4 години си поставихме задача. Казахме, че няма да влизаме в явни и скрити задкулисни договорки за власт и облагодетелстване на малцина от нас за сметка на 1 млн. българи, които ни дадоха доверието си. Изпълнихме го. Не приехме предложението да имаме председател на Народното събрание и министри в кабинета на Борисов“, каза тя и поясни:

“Това би било пагубно не само за БСП, но и за България. Опитът в България сочи, че всяка партия, прегърнала се с ГЕРБ, повече не влиза в парламента и губи ролята си в активния политически живот. И най-важното моралът в политиката диктува да не лъжеш избирателите си".


На двудневния форум ще бъде представен политически доклад, който ще включва отчет на Националния съвет на БСП и на парламентарната група на “БСП за България“. Ще бъдат разгледани и отчетът на депутатите на БСП в Европейския парламент, както и отчет на Общопартийната контролна комисия. Ще бъде избран Национален съвет на БСП, председател на Общопартийната контролна комисия и членове на Общопартийната контролна комисия на БСП.

Конгресът на левицата ще разгледа и резолюция срещу проявите и настъплението на неофашизма и неонацизма в Европа и политическа декларация за развитието на БСП и приоритетите на нейната политика.

Очаквано беше присъствието на над 500 гости – 40 представители на дипломатическия корпус, кметове, интелектуалци, хора на науката и културата, депутати от Великото народно събрание, представители на парламентарната група на “БСП за България“ и евродепутати.

За отразяването на събитието са акредитирани над 78 журналисти от страната и чужбина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

50-и Конгрес на БСП - очаквания и резерви

БСП отново събира интерес и очаквания и от симпатизанти, и от медии. 50-и Конгрес ще заседава през почивните дни в НДК . Предстои приемането на нов Национален съвет. Въпреки че преизбирането на Корнелия Нинова за председател на партията е..

публикувано на 25.09.20 в 15:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
) Пожарът в свищовското предприятие

Няма замърсяване на околната среда след пожара в завода за целулоза в Свищов

Няма химическо замърсяване на въздуха и околната среда след вчерашния пожар и последвал взрив в завода за производство на целулоза в Свищов, съобщиха за БНР от Регионалната екологична инспекция. Пострадалите при инцидента станаха четирима. Започна..

публикувано на 30.07.24 в 11:09
Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова дойде сама на преговорите с ИТН

В 11 ч. започна първата среща на представители на "Има такъв народ" с депутатите от кръга на Ивелин Михайлов от "Величие", които вече са независими. Репортерите са в залата, тъй като разговорите са публични.  Красимира Катинчарова е единствената,..

публикувано на 30.07.24 в 10:56
На работна среща в Министерството на здравеопазването се обсъжда изготвеният от консултанти на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) доклад за структурата на бъдещата Национална детска болница. На снимката: Галя Кондева

Финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница се чака през август

Очаква се финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница да бъде готов през август, съобщи здравният министър д-р Галя Кондева. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни тя. По думите ѝ в доклада на..

публикувано на 30.07.24 в 10:44
Сградата на Федералния резерв на САЩ

Федералният резерв на САЩ започва заседание по паричната политика

Управлението за федерален резерв на САЩ започва двудневно заседание по паричната политика. Повечето анализатори очакват финансовата институция да остави без промяна основните си лихвени проценти, но да даде знак, че ще започне да ги намалява на..

публикувано на 30.07.24 в 10:38
Природозащитници на протест срещу закона в Истанбул, 27 юли 2024 г.

Турция прие спорен закон за бездомните кучета

Турският парламент прие снощи закон, който има за цел да събере милиони бездомни кучета от улиците и да ги настани в приюти. Планът предизвика тревога сред любителите на животните, които смятат, че кампания по стерилизация би била по-добро решение,..

публикувано на 30.07.24 в 10:29

Експлозии прекратиха потушаването на пожара в планината Славянка

Борбата с пожара в планината Славянка на границата между Гърция и България е прекратена поради експлозии в района. Въпреки че от 5 часа сутринта нашите огнеборци са на терен и се опитват да овладеят пожарните огнища, които се разразиха през нощта..

публикувано на 30.07.24 в 10:07
Кораби на руския Тихоокеански флот ще участват в маневрите.

Русия започва мащабно военноморско учение

Руските военноморски сили започнаха планирано учение с участието на по-голямата част от плавателните си съдове и личния си състав, или 300 кораба и 20 000 матроси, съобщиха руските агенции, като се позоваха на Министерството на отбраната в Москва,..

публикувано на 30.07.24 в 09:53