Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Петрова: Европейското във Варна най-вероятно ще е квалификация за Токио


„Европейското първенство във Варна догодина най- вероятно ще е квалификация за олимпийските игри в Токио. През 2021 година всички световни купи се очертава да бъдат стъпка към олимпиада“, това сподели специално за БНР  Мария Петрова –президент на Техническия комитет по художествена гимнастика към Европейската гимнастика след решението на организацията шампионата на Стария континент през ноември в Киев да се състой, но той да не бъде пресявка за Игрите.

„Това е ситуация пред която света е изправен за първи път. Решения не се взимат лесно, когато става въпрос за отговорност , която носим пред цялата европейска общност. От май ние наблюдаваме ситуацията как се развива в страните, как се подготвят гимнастичките, как се развива самия коронавирус. Според лекарят на Европейската гимнастика тази ситуация ще продължи поне още година и половина. Това направи нашето решение още по-трудно. Решихме, че трябва да продължим да живеем и да работим, в името на гимнастиката. Много важно беше, че решихме, че европейското в Киев няма да бъде квалификация за Олимпийските игри“, сподели още вицепрезидентът на Българската федерация по художествена гимнастика. Трикратната световна шампионка коментира и решението на Русия да не участва в първенството в Киев:


„Русия взе това решение още преди подаването на предварителните заявки. Когато стана официално – 39 държави решиха и заявиха желание, че ще участват, но без Русия. След няколко дни предстоят вторичните заявки. После идва ред на поименните, тогава ще видим колко държави ще потвърдят участие. Според мен във времето тази бройка може да се промени. Но, ако Русия промени решението си има наказание, такса, която се плаща и може да участва. За момента България е заявила желание да участва. Но, до ноември месец има време. Ние сме изготвили противоепидемични мерки, нещо като медицински протокол. Той е доста детайлен – какво се случва при пристигане на отборите, какво се случва на място, колко пъти ще им бъдат правени PCR тестове. Мерките са доста строги. Надявам се да успеем да го организираме този шампионат и да няма никакви проблеми, защото 2021 година за европейското във Варна ние ще сме напълно готови“, завърши Мария Петрова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!