Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив може да има кардиологична болница по идея на проф. Чирков

От 10 години насам за първи път МБАЛ „Свети Мина“ в Пловдив е на минимална печалба. За шестмесечието тя възлиза на 47 000 лева. Общината започна работа по активно финансово стабилизиране на лечебното заведение, след успешно проведен конкурс за нов управител, това заяви кметът Здравко Димитров. 

Той представи проф. Петър Петров, избран за директор, който от своя страна обяви, че като първа стъпка е привлякал за водещ консултант на болницата проф. д-р Александър Чирков. Той ще започне прегледите в Пловдив от месец ноември с пациенти от цялата страна.

Кметът подчерта, че са предприели действия за увеличаване на лимита на болницата от НЗОК от 311 000 лева на 450 000 лева. Паралелно върви и погасителният план за заема на болницата, който трябва да се възстанови поетапно през следващата една година. Само за последните месеци са назначени 62 лекари и медицински персонал в болницата, като има и 14 консултантски договора.

Проф. Чирков съобщи, че има план да се работи по построяването на нова кардиологична болница в Пловдив, защото стратегически мястото е важно за подобна инициатива, финансирана с еврофондове и частни инвеститори. За целта са нужни 50 млн. евро, като ще се търси терен за строежа в Пловдив. 

Центърът ще служи и за продължаващо обучение на лекари и медицински специалисти. "Имам подкрепата на европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис", съобщи известният кардиохирург. 

"Възможно е кардиоцентърът да се построи на 12 декара от терена - 40 декара  на Белодробна болница „Димитър Кудоглу", но сградата там няма да се събаря или продава", обяви Здравко Димитров. Той смята, че идеята за построяване на нова болница в Пловдив е добра и следва да се обсъди на всички нива.

Новият директор на МБАЛ "Свети Мина" проф. Петър Петров каза, че ще работи за разкриване на нови дейности в отделенията. Целта е тя да върне старата си слава, където са се обучавали студенти от ВМИ-Пловдив и да стане база за стажове на кандидат - медици от Медицинския университет в града. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна