Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успокояват трафика по ключови булеварди в Сливен

Стефан Радев, кмет на Община Сливен
Снимка: Емил Енчев

Лентите за движение на автомобили по булевардите „Панайот Хитов“ и „Хаджи Димитър“ в Сливен ще бъдат регулирани, за да бъде намалена скоростта. Така кметът Стефан Радев коментира проекта за еднопосочни пътни ленти и започналото вече изграждане на велоалеи, и зони за паркиране на двата булеварда, след появили се негативни коментари в социалните мрежи. Изграждането на велоалеите  струва на общината 900 000 лева.  

Проектът предвижда пътните платна по двата булеварда да бъдат широки по 3,5 метра, еднопосочни, разделени помежду си, от двете им страни да има паркинги широки два метра, а парапет да отделя изграждащата се в момента велоалея, съобщи кметът Радев.  

"В интерес на истината, това е една от тенденциите, които се използва, или начините, които се използват в Европа за модерното наименование „мерки за успокояване на движението“, а именно регулиране ширината на лентите или, разбирайте, намаляване на ширината на лентите, така че да не предразполагат към по-висока скорост".  

Междувременно стана ясно, че предстои да бъдат положени още няколко слоя асфалт на изграждащите се велоалеи, като последният слой ще бъде червен. Очаква се те да бъдат завършени предсрочно. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна