Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: В ЕС се готви специална резолюция за България

Според вицепрезидента диалог между институциите ще бъде съглашателство зад гърба на хората

Илияна Йотова
Снимка: Ани Петрова

Диалог между институциите би изглеждал като съглашателство зад гърба на гражданите… Проблемът е много по-дълбок от коментара за междуличностни отношения между президент и премиер-министър. За да се излезе от тази криза, е необходима политическа стабилност, международен авторитет, обществена подкрепа“. Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея „освен хората на улицата всяка вечер има по-голяма мощ на протеста в лицето на останалите български граждани, които нямат възможност да са на протеста, но го подкрепят“.

Ситуацията е динамична. Характерът на протестите показва, че няма агресивни хора, с изключение на случаите на провокация“.

В предаването „12+3“ Йотова допълни:

Винаги ще има критики към президента и към неговата независимост. Това е част от политическия живот. Излизането на президента сред хората от протеста беше по желание на самите хора… За тези години най-важното, което прави президентът, е да казва на глас това, което казват хората, които няма как да бъдат чути“.

Илияна Йотова поясни, че има нова опорна точка в битката с президентската институция:

„Да се прокара разделителна линия между партията, която е издигнала президента, и самия президент. Дали основанията са политически или лични, не искам да гадая, защото за мен са важни сериозните процеси“.

По думите на вицепрезидента освен докладите за върховенството на закона ще продължи и мониторингът върху България за наблюдение и сътрудничество, а „това ще срива имиджа на страната ни в една доста разбъркана ситуация в Европейския съюз“:

Имам информация, че се готви специална резолюция за България. Отделна резолюция за една страна е много рядко нещо. Европейските институции се пазят от това да се бъркат във вътрешните процеси, особено политически. Да има специална резолюция…, не искам да знам какво ще пише в нея“.

Йотова изрази неодобрението си спрямо решението на шестима депутати да напуснат парламентарната група на БСП.

В ефира на „Хоризонт“ Илияна Йотова обяви и началото на инициативата „Будната България“ за Деня на народните будители, насочена към българите в чужбина.

Интервюто с Илияна Йотова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!