Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Планините на България" - пътешествията на Иван Панкев в снимки и разкази

Книгата с фотописи "Планините на България" ще бъде представена днес. В нея има обща информация, която може да помогне на туристите с планирането на планински преходи, но самият автор Иван Панкев я определя като "любовен роман", в който са събрани личните му емоционални преживявания. Снимките в изданието също са на негови, като са събирани в продължение на 10 години, а подборът им е извършен измежду 100 хиляди кадъра.

Немалко са известните планини у нас, но се оказва, че има и много, които не познаваме. Има известни спорове около общия брой на планините, като най-често се споменава числото 39. Отчитайки разликите от различните списъци, авторът стига до общия брой 42.

     Авторът

Пред Радио София Иван Панкев разкри, че Пирин е любимата му планина, а най-красивата гледка, която се е запечатила в съзнанието му, остава тази от пиринския връх Джано. Любимият му планински връх обаче не е там, а в Стара планина и той е връх Ботев.

Все повече млади хора ходят по планините вече, а възникват и нови планински маршрути, посочи пътешественикът и препоръча един бърз маршрут, намиращ се близо до София - до връх Половраг в Лозенската планина.

Още за интересните пътешествия и неизвестните български планини - чуйте в интервюто на Лили Големинова с Иван Панкев.   

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.