Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 320 млн. лв. от ОП "Човешки ресурси" мобилизирани за справянето с последиците от Covid-кризата

Зорница Русинова
Снимка: БГНЕС

Над 320 милиона лева от Оперативната програма "Човешки ресурси" са мобилизирани до момента за справянето от последиците с Covid-кризата. До дни започва раздаването на пореден транш от пакети с храни и по Оперативната програма за най-нуждаещите се.

Пред "Хоризонт" заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова коментира, че в момента безработицата леко нараства заради приключването на сезонната заетост, но втори срив на пазара за труда няма: 

"Все още нямаме данни за втори пик. За момента е около 7,3% безработицата. За момента около 1700 човека на ден се регистрират, средно, в бюрата по труда. Виждаме, че около 1 200 започват работа. Ежеседмично следим какви са тенденциите и бързо да можем да мобилизираме нови мерки или да променим сега действащите максимално близко до нуждите на бизнеса".

Русинова допълни, че схемата за "60 на 40" ще продължи и през следващата година. В двата варианта до момента запазените работни места са 300 хиляди. Условията на новия трети дизайн, който да действа от октомври до декември, също ще са ясни до дни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна