Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК разтревожена за върховенството на закона в Унгария и Полша

Вера Йоурова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия би тревога за състоянието на върховенството на закона в Унгария и Полша, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Правителствата на двете страни редовно имат разногласия с Брюксел заради критиките му по техен адрес, че подкопават демокрацията, като засилват контрола си върху съдебната система, медиите, неправителствените организации и научните среди. Европейската комисия публикува днес първия си общ доклад за състоянието на върховенството на закона в съюза на фона на одобряването от постоянните представители на страните членки на предложен от германското ротационно председателство на Съвета на ЕС механизъм за обвързване на отпускането на средства от европейските фондове със спазването на правилата на правовата държава.

При Унгария ЕК изрази безпокойство по повод корупцията, благоприятствана от "тесните взаимни връзки между политиката и определени национални бизнеси". Тя предупреди също за липса на прозрачност и качество в законодателния процес. 

"Посоката на промяната поражда сериозно безпокойство" за независимостта на съдебната система, подчерта Еврокомисията.

При Полша ЕК е разтревожена на първо място по въпроса за реформирането на съдебната система. Това "засилване на влиянието на изпълнителната и законодателната власт върху съдебната" власт "отслаби независимостта на съдебната система", констатира тя.

"Европейският съюз бе създаден и като противоотрова срещу. . . авторитарните тенденции", заяви при представянето на доклада заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, която отговоря за ценностите и прозрачността.

Вчера унгарският премиер Виктор Орбан поиска оставката на Йоурова заради неин коментар, че визията му за "нелиберална демокрация" води до "болна демокрация" в страната му. ЕК отхвърли призива на Орбан, припомня Ройтерс.

Опитите на Комисията да принуди Унгария и Полша да променят своя курс в областта на върховенството на закона досега до голяма степен се провалиха. Двете страни взаимно се пазят, тъй като в съответствие с настоящите правила на ЕС за налагане на сериозни наказания е необходимо единодушно одобрение от всички държави членки, отбелязва Ройтерс.

Четирийсетина депутати в Европейския парламент писаха тази седмица до ЕК с искане да предприеме действия във връзка с независимостта на съдебната система в Полша.

Докладът критикува също България, Румъния и Словакия за пропуски при гарантирането на независимостта на съдебната система, отбелязва Ройтерс. ЕК спомена корупционни скандали в България, Словакия, Хърватия, Чехия, Унгария и Малта.

Според ЕК предприетите от някои правителства мерки срещу новия коронавирус са отишли прекалено далеч в ограничаването на медиите и гражданското общество.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна