Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Н. Тотев: Дори да има субсидиране, няма кой да разкрие инфекциозни отделения

Най-големия проблем е кадровият дефицит в общинските болници

Снимка: stzagora.net

"Всяка една помощ е от полза, но в случая голямата част от общинските болници нямат инфекциозни отделения. Преди година имаше политика към закриването им, обезличи се специалността и когато не се мисли дългосрочно, интересът към специалността намаля и дори да има субсидиране, няма кой да разкрие такива отделения“, каза пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в коментар за готовността на Министерство на здравеопазването да субсидира инфекциозните отделения на болниците при епидемична ситуация.
В предаването "Преди всички" той посочи: 

„Сред тези предложения на МЗ първото условие за субсидиране е да има клиника или инфекциозно отделение. Ако се принудим да приспособим други отделения в инфекциозни, ще трябва да се приспособи цялата болница. Някои болници успяха да разкрият т.нар. инфекциозни отделения, но ако отворим нормативните документи на какви условия те трябва да отговарят за това, ще видим, че има нарушения.

Но ние нямаме персонал за инфекциозни отделения – това е най-големият проблем“, коментира още д-р Тотев.

По думите му в болницата в Гоце Делчев ситуацията е „кауза пердута“, защото и други болници също нямат анестезиолози.

„Това е урокът от този случай там – че няма специалисти. Трябва да се замислим за изискванията за разкриване на отделения, които са силно завишени за България. Зад тия дипломи в лечебните заведения не стоят винаги физически годни да работят хора“, обясни д-р Точев.

Никой от колегите от болниците не говори как намира специалисти, не изнасяме данни за болниците, защото нямаме право, ние сме подписали негласно споразумение, че ако нямаме писмено разрешение от самия директор на болница. За да няма паника сред населението, да не се прави лоша реклама…“

Д-р Тотев посочи, че всички чакат със страх как ще започне грипната вълна.

„В момента болниците алармират, че не са си покрили бюджетите, настояват да могат да ги прехвърлят за следващия месец.“

Д-р Тотев заяви, че силно се надява да не се стигне до закриване на болници. "Ако си тръгнат колеги, които са възрастни нещата стават пагубни.

До средата на октомври общинските болници чакат още 6 милиона лева допълнително от МЗ по линия за отдалеченост на районите" . Това припомни д-р Тотев, като отбеляза:

„Средствата ще отидат за заплати на медицинските сестри, където кадровият потенциал е голям. Ще можем да закупи и дезинфектанти.

Още по темата чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна