Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"София филм фест на брега" в Бургас

Кинофестивалът "София филм фест на брега" се открива в Бургас. Началото дава нашумелият “Бащата” на режисьорския тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева. 

Срещи с български заглавия и техните автори ще предложи феста на ценителите на киното. На пети октомври режисьорът Анри Кулев ще представи лентата си "Имало една война". На седми октомври Иван Черкелов ще говори за филма "Не влизай в пререкания с персонала на банята". 

Сред чуждестранните продукции се открояват награденият с няколко награди  Оскар "Паразит" от Южна Корея и "Младият  Ахмед" на майсторите на социалното кино братя Дартен. Режисьорът Георги Дюлгеров допълни:

"Ще видим два филма, носители на "Златна палма" на Кен Уолч, на братята Виани, руският "Върлината", много интересен. Има и една анимация за децата "Нашествието на мечките".

Спазена е и традицията да се представя късометражно кино.

"13 филма са тази година. Там има доста любопитни филми, някои, които вече са наградени, като "Мия" на Христо Симеонов".

Зрителите за поредна година влизат в ролята на жури и могат да оценяват гледаните филми. Лентата с най-висока оценка ще получи статуетката "Сребриста чайка", дело на художника Никола Станчев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна