Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Харчете, но пазете квитанциите

Кристалина Георгиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Харчете, но пазете квитанциите, за да сте отговорни към своите граждани - необичайно е подобен съвет да дойде от организация като Международния валутен фонд, но точно това каза неговият директор Кристалина Георгиева, която преди година пое управлението на Фонда.

"Никога не е имало такава криза - при която съзнателно спираме икономиката, потребителите от това да потребяват, производителите от това да произвеждат.  В тази безпрецедентна ситуация спешно трябваше да се намесим, за да преодолеем риска от масови фалити и масова безработица. Трябваше бързо да осигурим мощен финансов ресурс и това беше направено:

12 трилиона долара - финансови мерки и поне 6 трилиона от централните банки - тези мерки означават спасение на световната икономика, нещо като финансов спасителен пояс.

В първите седмици на новите правила имах щастието да убедя 189-те страни членки да гарантират финансовата мощ на нашата институция и да осигурим 1 трилион долара на първата годишна среща. Това означава, че днес имаме капацитет да помогнем на онези, които имат нужда от финансова подкрепа.

Никога не сме правили толкова много за толкова кратко. Осигурихме финансова подкрепа за 81 държави - от тях една голяма част нямат достъп до финансови пазари. Ако не е Фондът, това би значело трагедия за милиони хора.


Каква и колко дълга трябва да е подкрепата за хората и бизнеса?

Подкрепата трябва да е толкова дълга, колкото трябва, за да излезе светът от здравната криза по решителен начин. Докато вирусът върлува, докато пандемията е с нас няма как да постигнем пълно възстановяване на икономиката и ние го виждаме. Данните показват, че положението е по-малко трагично, отколкото се опасявахме преди няколко месеца, но по-малко трагично не значи, че сме добре, че сме минали от другата страна на кризата.

Затова съветваме правителствата да подкрепят своите граждани и те могат да го правят, защото в момента лихвените проценти са ниски, тоест има достъп до ликвидност, благодарение на решителните действия, които бяха предприети. Защото нуждата от подкрепа е голяма. Ние виждаме младите хора, които останаха без работа, виждаме последиците върху жените, виждаме, че там, където има бедност, тя се задълбочава.

Разбира се, това не може да продължи безкрайно, икономиката не може да остане прекалено дълго на изкуствено дишане, трябва да се търсят новите перспективи - икономиката на знанието, зелената икономика.
Много е важно светът да се опази от екологичната криза.

Фондът има една много важна функция да бъде посредник в обмяната на опит и ние го правим и много спешно в първите дни на кризата събрахме данни, за да могат страните да се учат как да се справят, сега сме фокусирани върху това как да се преструктурира икономиката и нейната конкурентност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!