Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Т. Гемеджиев: Приемането на хормони е рисков фактор за рак на гърдата

При 10 на сто случаите се диагностицира рак на гърдата в първи стадий

Снимка: www.facebook.com

„Всяка година информираността, особено при младите жени,  относно здравето им и прегледите за рак на гърдата е все по-добра и така нашата успеваемост за ранно установяване на този карцином е все по добра и все повече случаи са в първи предклиничен стадий“, каза в „Преди всички“ д-р Тихомир Гемеджиев, началник на Второ отделение по гинекология за хирургия на млечната жлеза в Първа акушеро-гинекологична болница "Света София“.

На 1-ви октомври Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“ стартира информационна и профилактична кампания по повод Световния месец за борба с рака на гърдата.

„Така, откривайки в първи стадий заболяването, това дава възможност да няма ампутация и химиотерапия, а се прави само една биопсия.

Около 10 на сто случаите са на открит рак на гърдата в първи стадий и такава е тенденцията последните години -  все по ранно регистрирани случаи“, поясни още д-р Гемеджиев.

„Но има и тенденция на подмладяване на заболяването, което се дължи най-вероятно на все по-честото използване на хормонални препарати, без да се прави консултация с мамолог.

Повечето момичета започват след 18 години за използват противозачатъчни или по съвет на приятелки взимат други хормонални хапчета, които оказват недобро влияние на гърдите, особено ако там има начална атипична промяна в определена зона.

Не трябва да се вземат противозачатъчни без консултация с мамолог - те не са вредни, но е ако има проблем с гърдата , могат десетократно да усилят този проблем", каза още гинекологът.

Рисковите фактори при рак на гърдата са - фамилната обремененост и тогава трябва се прави скрининг, има вече и модерен тест за носителство на този ген, други фактори са работата с химикали и изотопи, тютюнопушене и алкохола, както и липсата на раждане.

"Но фамилната обремененост и приемането на хормони са основните рискови фактори“, това обясни още специалистът.

„Ракът на гърдата протича за жалост безсимптомно, кръвните изследвания са добри, а туморът се развива. Когато пациентките идват с болка, зачервяване, дискомфорт, тогава се касае за възпалителен процес или хормонален дисбаланс, а не за рак на гърдата.

Ракът на гърдата се открива случайно от самата жена, когато стане по-голям, или зърното да хлътне – това значи, че е в по-напреднал стадий", каза още д-р Гемеджиев.

Затова трябва активно преглеждане. До 40 години веднъж годишно, ако има наследственост – два пъти в годината, независимо от възрастта, след 40 години се прави и мамография". 

Всичко се покрива от НЗОК – от прегледа до снимката, поясни още лекарят.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени