Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават концертите "Eсенна привечер - от Бетховен до Владигеров"

Снимка: pixabay

Един интересен проект започна на 24 септември от Русе и ще продължи до 18 октомври. Това е серия клавирни концерти, озаглавени "Есенна привечер", в които двама млади пианисти - Мария-Десислава Стойчева и Иван Керековски представят късни произведения от композитори, творили в различни епохи. Всеки от тях ще се представи с по шест рецитала в различни градове из България. Акцент в програмите са пиеси от българския класик Панчо Владигеров.

Малко повече за младите изпълнители:

Мария-Десислава СтойчеваМария-Десислава Стойчева е родена в Пловдив. Там завършва с отличие НУМТИ „Добрин Петков“ през 2016 г. в класа на Елена Велчева, а в момента е в класа по пиано на проф. Людмил Ангелов в Нов български университет. Участвала е в майсторски класове и семинари на Паул Бадура-Скода, Дмитри Башкиров, Жан-Бернар Помие, Иван Дреников, Боян Воденичаров, Филип Раскин, Атанас Куртев, Милена Моллова и др. Гостувала е на фестивалите „Софийски музикални седмици“, „Мартенски музикални дни“, „Варненско лято“, „Великденски музикален фестивал“ и „Пиано Екстраваганца“. Партнирала е като солист на Софийската филхармония, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Държавна опера – Пловдив, Варненска филхармония, Държавен симфоничен оркестър – Шумен и Националната филхармония на Украйна. Изнася рецитали и камерни концерти на българска и европейска сцена. Мария-Десислава Стойчева е лауреат на Международния конкурс „Панчо Владигеров“ в Шумен през 2019 г. - отличена е с Първа награда и Специална награда за най-добро изпълнение на произведения на Панчо Владигеров. Избрана е за „Млад музикант на годината 2015“ в националната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“.

Иван КерековскиИзраснал в семейство на музиканти, Иван Керековски започва обучението си по музика в НМУ „Л. Пипков”, в класа по пиано на Мили Белчева. Печели награди от различни конкурси по пиано и камерна музика, сред които „Виенска класика”, „Лист-Барток”, „Млади виртуози”, „Класика и съвременност” и др. Носител е на „Изключителна стипендия” на фондация „Комунитас”. Гостува на фестивалите „Варненско лято”, „Салон на изкуствата”, „Софийско лято” и „Европейски музикален фестивал”. Участва и в майсторски класове на Емил Наумов във Франция, Имре Роман в Унгария, Паул Бадура - Скода в Белгия и на Ансамбъл „Модерн” в Австрия. Завършва Кралската консерватория в Брюксел през 2015 г. при Боян Воденичаров. По това време изнася солови и камерни концерти в Брюж, Брюксел, Антверпен и София. През 2012 г. кметството на Брюксел му присъжда престижната награда „Вокасио”. След дипломирането си се установява в България и активно концертира със солови рецитали и с камерни ансамбли в България и Европа. Бил е солист на Софийската филхармония, Видинската филхармония, Оркестъра на Класик ФМ Радио и на Габровския камерен оркестър.

Проектът "Eсенна привечер - от Бетховен до Владигеров" - от Бетховен до Владигеров" се осъществява със съдействието на Министерството на културата, а идеята и реализацията са на Ивайло Христов от издателство "Елм", ангажирано с наследството на Владигеров. Той представи инициативата в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Свои впечатления сподели и Иван Керековски. Чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна