Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриха огромна плантация с коноп край язовир "Цонево"

Плантация с насаждения от 5400 растения коноп, откриха в рамките на специализирана полицейска операция в горите край язовир "Цонево", съобщиха от МВР.

Районната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство. Териториалното отделение в Провадия към Районната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за промишлено отглеждане на коноп.


При специализирана полицейска операция под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна, проведена на 29 септември тази година, близо до язовир „Цонево“ между селата Сава и Аспарухово е разкрита плантацията с коноп, засят върху 2,5 декара. Растенията са около 5400, засети на около 1,10 метра едно от друго и са с височина до 1,40 м. От тях би могло да се получи марихуана с пазарна цена над 7 млн. лева.

Плантацията е разположена в гориста местност, като преди засяването на терена от 2, 5 дка са били изсечени насаждения от дъб и бор. До плантацията се стига по черен път. В самата нива има изградена система за напояване от три пластмасови цистерни. На около 6 метра от брега на язовир „Цонево“ при операцията са намерени водна помпа с бензинов двигател, гофрирана тръба и всмукател за вода.

Освен хидротехническото съоръжение за поливане на растенията са иззети пет чувала тор, земеделски инструменти, пръскачки, акумулатори, туби и латексови ръкавици, ползвани от наркоземеделците.

В близост до наркоплантацията е открит бивак, изграден за работниците и охранителите на нивата. Под платнище, опънато на дърветата, са намерени и иззети чували с отпадъци и генератор за ток с бензинов двигател и други вещи.

Действията по разследването, както и за установяване на извършителите продължават.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна