Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Нейков: Добавката от 50 лв. е социално подпомагане, няма общо с пенсионната система

Иван Нейков
Снимка: БГНЕС

"Добавката към пенсиите с 50 лева е социално подпомагане, а няма нищо общо с пенсионната система". Това каза пред БНР Иван Нейков, бивш социален министър и председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика. Той обясни, че пенсията е свързана с трудовия и осигурителния стаж и с осигуровките, които са правени от всеки човек

"Т.нар. швейцарско правило го има в закона и всяка година на 1-ви юли ще има корекция на пенсиите, която е съобразно инфлацията и общия осигурителен доход от предходната година", уточни експертът.

В предаването "Нещо повече" Иван Нейков коментира, че много коректно хората задават въпроса кога ще бъде минимизирана нарастващата разлика между старите и новите пенсии.

"Трябва да се обмисля въпросът за механизъм за затваряне на ножицата между старите и новите пенсии. Това създава усещане за несправедливост у хората. Трябва политическа воля, за да се стигне до добрите решения".

По думите на Нейков всяка държава има собствена осигурителна система, а няма европейска пенсия. 

Той подчерта, че в държава, където заплатите са по-високи, логично е и пенсиите да са по-високи: 

"Истината не е в пенсионната система, а в цената на труда. Държавата има един единствен инструмент, с който може да влияе на доходите на хората - това е минималната работна заплата. Докато сме така - само с минималната работна заплата да влияем - няма да сменим модела на формиране на доходите на хората".

Той беше категоричен, че при такава политика на заплати няма как да се стигне до друго качество на живот на пенсионерите.

"В момента е по-неизгодно парите да се държат в банки, отколкото в пенсионните фондове", посочи бившият социален министър.

Интервюто на Людмила Железова с Иван Нейков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Брифинги на НОЩ