Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Отровата на любовта“ е първата за сезона премиера в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"

Снимка: НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

„Отровата на любовта“ е първата за сезона премиера в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" тази вечер, а на сцената излизат студентите от класа на проф. Ивайло Христов. Тази сутрин беше последната им репетиция преди да се открие игралния сезон в театралната академия. 

В романа на Ерик-Еманюел Шмит четири момичета преживяват бурята на първата любов, първите предателства и първите рани. Всяка от тях обича, мрази, пише дневник и се бори едновременно "за" и "срещу" надигащата се в нея зрелост. Адаптацията, звуковата картина и постановката за сцената на НАТФИЗ е дело на режисьора Мартин Киселов. Има и мултимедия, която е като основен партньор на сцената и без която спектакълът няма да е същия.

Текстът е много съдържателен, а Ерик-Еманюел Шмит е голям майстор, казва режисьорът Мартин Киселов:

"С художествения ръководител на класа проф. д-р Ивайло Христов всеки път, с всеки клас се търси да има адекватен материал за момичетата, т.е. женската пиеса, да има пиеса, в която да има достатъчно големи и дълбоки роли за момичетата от класа, тъй като класическата драматургия не винаги съдържа достатъчно голям обем такива роли", допълни Киселов.

А текстът на Шмит се оказва наистина близък до студентите, макар вече да са минали тийнейджърската възраст:

"В началото, когато го прочетохме си казах - "Аз вече не съм тинейджърка, какво толкова може да ме вълнува в този текст" и още на първите репетиции на маса усетих как всяка една от нас започна да осъзнава, че май не сме чак толкова далече от тази възраст и очевидно темите, които се засягат вътре реално нас ни вълнуват пряко и мнението ми доста бързо се промени, в момента е коренно различно и бих казала, че темите наистина ни вълнуват";

"Това е доста приятен начин  да се върнеш към миналото си и към това, което ти си минал, когато си бил в тинейджър и малко или много сега като пораснала жена да ги преоткриеш отново"';

"Темите не са ни толкова далеч в миналото, тъй като има моменти в текста, които са толкова типични дори за мъже, дори за зряла възраст, тъй като те обхващат толкова дълбоки теми за любовта, за приятелството, за взаимоотношенията";

"Харесва ми текста, харесва ми романа, харесва ми как е направена драматизацията и мисля, че е доста интересна и завладяваща и мисля, че публиката ще остане доволна", споделиха актьорите.

Премиерно спектакъла „Отровата на любовта“ се играе днес и утре - 2-ри октомври, от 19.30 на сцена 47 в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Заради противоепидемичните мерки в залата ще бъдат допускани не повече от 30 зрители.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна