Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Дайнов: Протестът променя конфигурацията на властта и на обществените настроения

Евгений Дайнов
Снимка: Фейсбук - Евгений Дайнов

"Очертава се това да е най-успешната протестна вълна и тя е всенародна от 1996 година или преди това 1989-1990 година, защото протестът преподрежда начина, по който всички хора в България си мислят за политиката и управлението". Това каза за "Хоризонт" политологът проф. Евгений Дайнов.

Този протест променя ценностите на обществото, което го прави много траен.

"Той ще промени трайно конфигурацията на властта и на обществените настроения и начините на мислене в България. Това, че той не може да си изпълни краткосрочната цел да бутне Бойко Борисов, изпълнява дори две дългосрочни цели - едната е, че българското общество вече се промени или показа по повод протестите, че се е променило, станало е европейско. Другата цел е, че този протест най-сетне породи онова внимание от международната среда, което искахме", допълни Дайнов в предаването "Хоризонт за вас".

Бойко Борисов е изолиран от собствения си народ, който го гледа лошо, изолиран от международната общност, която също го гледа лошо, подчерта Дайнов и добави:

"Те се опитват да правят това, което правят всички самозабравили се авторитарни типове - да наложат със сила или с непукизъм, или с инат своя версия за света върху хората, която не е реалната версия за света, в който хората живеят. И хората вече го разбраха това".

123 български интелектуалци поискаха оставките на премиера Бойко Борисов и правителството, на главния прокурор Иван Гешев, на председателя на НС Цвета Караянчева и на председателя на Комисията по култура в парламента Вежди Рашидов, както и на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

"Това е още един съкрушителен удар срещу фантазията, в която живее Бойко Борисов. Той беше заживял във фантазията, че масата интелектуалци, творци няма да застанат срещу него, а те застанаха по-категорично, отколкото самият протест", подчерта Евгений Дайнов.

Според политолога ще има предсрочни избори в страната.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна