Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Тихомир Мустаков: Голяма част от медицината е даване на любов

Д-р Тихомир Мустаков - алерголог
Снимка: Личен архив

Той е любимият лекар на майките и най-добрият приятел на децата. Всички го обичат и ценят заради добротата, която притежава и заради професионализма. Намира лек за всяка алергия и успокоява всяко родителско притеснение. Той е доктор Тихомир Мустаков, наследникът на д-р Богдан Мустаков.

Роден е в София през 1965 година, женен с две деца. Завършил с отличие средното си образование в Националната природо-математическа гимназия, профил - биология и медицина в Медицинска академия.

Специализира в Холандия, Полша, в Италия.

Духът на загрижеността и отзивчивостта към пациентите наследява от баща си, който оставя светъл пример както за грижовен и любящ съпруг и родител, така и за голям професионалист и човек.

Когато го питали като малък какъв иска да стане, отговарял, че не иска да пораства. Да стане детски алерголог е бил един от начините му да не порасне.

Дъщеря му Лилия е тръгнала по пътя на журналистиката, но синът му Петър може и да наследи професията му, защото макар и 10- годишен проявява сръчност и е много внимателно и будно дете:

„Бих се радвал да му предам любовта към медицината. Голяма част от медицината е даване на любов, не само предписване на лекарства", каза в предаването "Рано в неделя" д-р Мустаков.

"Лекарят се ангажира не само със знанията си, а и с емоции и емоционален тонус, който трябва да предаде на пациента, за да го накара да се пребори с болестта, а не да бъде пасивна единица, върху която се сипват хапчета и разни подобни въздействия. Наистина трябва да има такава взаимовръзка с пациента, за да може да бъде успешно лечението, поне аз така го усещам".

Фамилията Мустакови произлиза от негов предшественик - пет поколения назад хлебар в Троян, който е бил с толкова дълги мустаци, че ги е връзвал на врата.

Интересната история на алерголога чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна