Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Протестите - между ниското самочувствие на интелектуалците и образа на класическия насилник

Снимка: Ани Петрова

За интелектуалците, подписали писмото в подкрепа на протестите, е много тежко да работят в общество, в което отношението към културата е много обидно. Хората, които са подписали това писмо, са чупливи. Ние нямаме самочувствието на авторите и да бъдем на първата линия и да реагираме“. Това сподели пред БНР режисьорът Иглика Трифонова.

Иглика ТрифоноваТя поясни, че инициативата е на младите хора в артистичните среди, „които не искат да живеят по този начин повече“:

„Важно е, че това е млада революция. Смяната на поколението е на големи крачки и никога не става равномерно“.

В предаването „Неделя 150“ с коментар по темата се включи и пиар специалистът Любомир Аламанов. Според него призивът на управляващите за посочването на лидер от протестите, с когото да разговарят, е поведение на „класически насилник“:

„Просто хората не го искат повече, не искат да го чуват, да говорят с него… Демокрацията е процес, а не състояние да изберем един цар и да му Любомир Аламановсе радваме години наред… На избори се подписва обществен договор и когато той бъде фрапантно нарушен, хората имат право да го скъсат“.

Трифонова допълни, че по законите на драматургията „колкото повече се държиш като насилник, толкова по-трудно следващите политици ще могат да си позволяват подобно поведение“.

Интервюто с Иглика Трифонова и с Любомир Аламанов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.