Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Игнатов за новия сезон на Националния природонаучен музей

10
Асен Игнатов в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

В деня на Европейския ден на птиците гост в предаването „Европейски паралели“ е Асен Игнатов – асистент в Националния природонаучен музей към Българската академия на науките. Неговите интереси са в много посоки, но вниманието му е насочено предимно към света на птиците – техния начин на живот, ролята им в екосистемата на природата.. Той е художник и фотограф, член на Българското дружество за защита на птиците. Участва в няколко проекта, във фокуса на които е миграцията на птиците по черноморското крайбрежие, както и много други теми.

До днес са извършени много наблюдения върху живота на птиците и все повече опознаваме птичия свят. Непрекъснато се извършват и проучвания и се намират интересни факти за тяхната поява и присъствие в животинското многообразие на земята. Археоптериксът се счита за най-древен представител на птиците, живял преди около 150 милиона години. С челюсти с остри зъби, вместо човка и дълга опашка, с размерите на врана. Днес много видове птици са опитомени. Други все още се радват на свободата си и успяват да прелитат всяка година огромни разстояния, по време на своята миграция. Миграцията помага на птиците да търсят и намират оптимални условия за своето съществуване – подходящ климат, източници на храна, сигурност при отглеждането на потомството.

розово фламинго
От хилядолетия човекът се впечатлява от птиците – от тяхното красиво оперение, мелодични гласове, от особеностите на начина им на живот… Техният образ присъства във всички митологични системи. Те са и божества и герои в различни легенди, предвестници на съдбата.

Разговор с Асен Игнатов за някои негови наблюдения и интересни срещи с птици, както и за инициативи от новия сезон на Националния природонаучен музей към Българската академия на науките.

Снимките в галерията са от архива на Асен Игнатов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна