Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ели Войнова: Образованието вече е приоритет, трудът ни се цени

Снимка: личен архив

Ели Войнова е един от преподавателите, които участваха в инициативата “Учители споделят опит” на Академията за иновативни учители, проект на издателска група “Просвета”, който включва различни програми за подкрепа на българските учители за използване на иновативни практики в учебния процес. Тя става учител в памет на баща си, който смятал учителската професия за най-благородната. Още в самото начало на кариерата си вярва, че ако иска да стане добра в професията си, трябва да започне с трудното. Така работи четири години в училището в ромската махала във “Филиповци”, въпреки скептичните мнения, с които се сблъсква. След това идват 16 години като начален учител в 18-о училище “Уилям Гладстон”, а по време на дистанционното обучение звездата й изгрява с телевизионните уроци за втори клас.

Образованието вече е приоритет и трудът ни се цени. Нуждите, които имаме, се чуват. Много намаля бумащината, с която бяхме затрупани преди време. Върви се напред, което безкрайно ме радва, каза пред Радио София Ели Войнова и добави:

"Винаги се стремя да успея да вдъхновя учениците, да успея да запазя любознанието им и да учат с интерес и, може би най-важното - да ги направя един екип. Когато постъпят в първи клас, имам усещането, че управлявам каруца, която се дърпа от коне, като всеки тегли в различна посока. Да успееш да създадеш една атмосфера на толерантност, на емпатия, на взаимопомощ - това е най-голямото удовлетворение. Когато в края на четвърти клас ги видя всички, седнали на двора, държащи се за ръце, пеещи - наистина е безценно!"

От тази година Ели Войнова отново обучава децата, но вече в частно училище, в което програмата й позволява да прави нещо, което особено цени - да обръща индивидуално внимание на всяко дете и то да бъде възприето като отделна личност и да може да се развива със собствено темпо. За нея това се оказва едно истинско предизвикателство, което приема с желание и страст.

Коментирайки проекта "Учители споделят опит", Войнова посочи, че българският учител се нуждае от подобно място, където да си свери часовника, "да открадне" идея, която да приложи в практиката, а не вечно "да се мъчи да открива топлата вода". Тази инициатива разчупва стереотипите, а фокусът е върху взаимопомощта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна