Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иво Петров

Чистосърдечно за кардиологията

| обновено на 06.10.20 в 18:23
Проф. Иво Петров
Снимка: БГНЕС

Защо се страхуваме да отидем на лекар и как променяме поведението си по време на пандемия? Сърцето и алкохолът, храната и напрежението, сексът и спортът. Напредъкът на кардиологията в диагностиката и терапията. Чистосърдечно за кардиологията – проф. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология, говори в "За здравето. 

Сърдечната недостатъчност 

"Сърдечната недостатъчност е един от най-големите проблеми, свързан както със заболеваемостта, така и със застаряването на населението. Не само в България, а и в световен мащаб, сърдечно-съдовите заболявания са основен убиец. Да се обръща внимание на този проблем е важно за обществото. Хората трябва да бъдат лекувани навреме, за да остават жизнени и работоспособни дълго време. Това е въпрос и на национална сигурност и на национална перспектива."

Сърдечната и белодробна недостатъчност и новият коронавирус

"Не бих казал, че вирусът прави каквото си иска, по-скоро нашият имунитет се обърква и нашата система за тромбообразуване от този вирус. Както белият дроб, така и сърцето неминуемо страдат при инфекцията с Covid-19 именно поради тези свръхреакции на нашия организъм от гладна точка на образуване на възпалителни фактори и тробмообразуване – един вид това е една хипер-хиперзащита, която ни играе лоша шега. Както и при другите възпалителни заболявания, като грип, парагрип, тежки пневмонии, винаги се засяга и сърцето по различни механизми. И при коронавируса е така – стана популярно, че дори и след привидно отминаване на инфекцията има послеефекти както на ниво бял дроб, така и на ниво сърце."

Ще изчезне ли Covid-19

"Малко вероятно е да изчезне. Чисто и просто трябва да се научим, като популация и като общества, да съжителстваме с него. Надявам се това съжителство да бъде в полза на човешката популация."

Уважението към лекарската гилдия

"Смятам, че обществото си даде сметка през тези месеци колко важно е усилието на лекарите за запазване на здравето на хората. Мисля, че не само тази нова оценка, много други равносметки си дадохме по болезнен начин. И този вирус, който има отвратителни въздействия не само от здравна, а и от финансова и обществена гледна точка, ни накара да се замислим по много въпроси. 

Цялото общество, целият свят, прекали и отиде в една посока, която не беше правилна като развитие – робството на парите, робството на индивидуалното облагодетелстване – и се надявам този вирус да ни покаже, че не може така да се продължава."  

За профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, за методиките – функционални и образни, даващи детайлна информация за състоянието на сърдечно-съдовата система, както и за насърчаването на тази профилактика, за сърдечната патология – чуйте още в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна