Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Л. Киров: Няма алгоритъм за работа на личните лекари в условия на Covid-19

Доц. Любомир Киров
Снимка: Личен архив

"Няма алгоритъм за работа в условия на Covid-19", каза пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Той припомни, че още от август има указания и заповеди на Министерството на здравеопазването (МЗ), че пациентите трябва да се съветват от личните лекари по телефона, но по думите му това не работи 100% и не може да се прилага реално.

"Но това не е алгоритъм. Още на 28 август изпратихме писмо "Анализи и предложения" до МЗ и до НЗОК, в което точка по точка сме разписали ясно и подробно предложения какво и как да се прави, както и предложения за алгоритъм кога какво да се прави. Явно обръщането на внимание се движи по-бавно от епидемията. Няма реакция", заяви той.

Д-р Киров подчерта, че личните лекари не са получили финансова подкрепа за закупуване на предпазни средства и за дезинфекция на медицинските си кабинети.

"Извършената от всеки общопрактикуващ лекар дейност, свързана с потвърждаване или отхвърляне на диагнозата Covid-19, както и проследяването на тези пациенти, трябва да се отчита отделно и трябва да бъде допълнително заплатена по някакъв начин и това заплащане трябва да бъде извън бюджета на НЗОК, защото това е извънредна обстановка и не се знае докога ще продължи", обясни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

В предаването "Нещо повече" д-р Киров посочи, че има случаи, в които и личният лекар, и неговият заместник се разболяват от коронавируса, за което не е даден регламент от МЗ какво да се прави:

"Подготвили сме предложение по тази тема и тази седмица ще го представим".

По думите му т.нар. "зелени коридори" за посещение при личния лекар вече са си изиграли ролята и общопрактикуващите лекари ще предложат да бъдат премахнати. 

Цялото интервю на Людмила Железова с доц. д-р Любомир Киров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна