Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всичко, което правим, трябва да възвръща усещането ни за сигурност

Снимка: https://pixabay.com/

Идва есента, а с нея и тревожността. Вече ни липсват лятото и хубавите спомени. Много често се появява и меланхолия

Смяната на сезоните като цяло може да повлияе на психичното здраве. Със съкращаването на деня имаме по-малко дневна светлина, в резултат на което намалява производството на различни хормони, чието влияние се изразява в усещането за меланхолия, депресия и раздразнителност, обясни пред Радио София психологът Валентина Димитрова. Наблюдават се и психологически измерения на влиянието на смяната на сезона - ние също се преместваме, сякаш правим преход от едно място на друго.

Есента, обаче, може да бъде разгледана като “сезон на реколтата” - добър момент да направим равносметка на свършеното по-рано през годината. Поради по-високата несигурност, предизвикана от епидемичната обстановка, тревогата ни се вдига много по-бързо. Затова е важно всичко, което правим, да ни възвръща усещането за сигурност, препоръча психологът.

Едно от възможните решения е физическият контакт, който в момента, поради факта, че е ограничен, също създава усещане за несигурност. Една прегръдка или едно помилване в такъв момент много бързо може да ни накара да се почувстваме по-добре, съветва Валентина Димитрова.

Още за противодействието на депресията и меланхолията - чуйте в интервюто на Елмира Джома с Валентина Димитрова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна