Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орхан Тахир: С европари се създават стереотипи срещу ромите в България

Радикализацията не е феномен на един етнос

Квартал "Факултета" в София по време на извънредното положение
Снимка: БТА

Отворено писмо на организацията „Граждани за демократична и правова държава” оспорва основанията на проект, финансиран от Европейския социален фонд за обучения на 480 полицаи за разпознаване на радикализацията сред ромите в България. Проектът е бил четиригодишен ще приключи през декември тази година. С писмото се иска пълна проверка как е бил реализиран проектът, какви дейности са били реализирани, кой какви пари е получил. Писмото е адресирано до четирима еврокомисари.

„Това, което нас ни притеснява, че проектът е насочен към ромската общност. Чрез този проект се внушава идеята, че ромската общност като цяло е радикализирана, тоест тя е опасна и затова служители на МВР от 16 областни дирекции трябва да бъдат обучавани и това става с пари от европейските фондове“, заяви пред БНР координаторът на организацията Орхан Тахир. Той е завършил политика и съвременна история в Университета на Нотингам, преди това е учил право в Софийския университет, живее в Антверпен, Белгия.

Тахир определи въпросния проект и обучението като „адски скандално“ и допълни, че според регламентите на Европейския социален фонд не може средства от него да се използват за действия, които допринасят за сегрегация, социално изключване и дискриминация. В случая се оказва, че проектът е финансиран от по-голям бюджет, отпускат на страната ни от социалния фонд по програма „Добро управление" и от Брюксел не са наясно детайлно за какви точно дейности са били разпределени парите, разказа Орхан Тахир в предаването „Хоризонт до обед".

Една доста голяма сума – става въпрос за 3,4 милиона лева, 1,7 милиона евро, една доста сериозна сума от този фонд е използвана, за да се затвърждава дискриминацията и да се създават нови стереотипи срещу ромите в България“, подчерта Орхан Тахир.

По думите му, ако досега акцентът е бил върху ромите като демографска заплаха, което е използвано от патриотичните партии, сега вече се прокарва нова линия, нов стереотип. „И това е, че ромите се радикализират и могат да бъдат терористична или друга заплаха за националната сигурност на България“.

Радикализацията не може да бъде проблем и феномен само на един етнос, категоричен е Орхан Тахир. Той даде пример с Белгия и мигрантските общности.

„От арабски произход хора, които са извършвали такива актове. Но тук, ако някой си позволи да направи, и то белгийското министерство на вътрешните работи, такъв проект за 1,7 милиона евро, насочен само към арабската общност – мароканската или алжирската общност, и това стане публично достояние, за това са използвани европейски пари, аз ви уверявам, че ще стане такъв скандал, че министърът на вътрешните работи веднага ще бъде принуден да си подаде оставката.“

„Аз твърдя, че има радикализация на политици от управляващата коалиция. Изказванията на Красимир Каракачанов, Джамбазки и други могат да бъдат разглеждани също като форма на радикализация, и то антиромска радикализация", допълни Тахир.

Според Европейската програма за сигурност 2015-2020 г. изрично се уточнява, че мерките срещу екстремизма и радикализацията не трябва да водят до стигматизирането на цели групи или общности, подчерта Орхан Тахир. „Това, което са направили от Института по психология на МВР, тъй като той е бенефициент на проекта, това е абсурдно, това е скандално.“

Тахир изтъкна, че е още по-лошо, че именно психолози не си дават сметка какви ще са последствията, когато се каже „на почти 500 полицаи от цяла България, че ромите се радикализират“.

„Защо не се правят такива проучвания, обучения  и проекти по отношение на феновете на ЦСКА и Левски или на симпатизантите на ВМРО, Атака и НФСБ“, попита Орхан Тахир.

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна