Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Гаврил Наков: Преди мамографията всяка жена сама може да помогне за профилактиката

Д-р Гаврил Наков
Снимка: Луиза Лазарова

Октомври е Световен месец за борба с рака на гърдата. Още преди 35 години, когато възниква идеята, тя се свързва с възможността чрез метода на мамографията да се диагностицира в ранен стадий появата на заболяването.

Това е най-честото раково заболяване при жените. В света всяка година заболяват 2 милиона. От тях около 600 000 умират. В по-развитите държави се среща по-често. За съжаление сред европейските страни България е сред последните по ранно откриване на заболяването и сред първите по смъртност.

„Обяснението за това може се търси в нередовната профилактика и липсата на държавна скринингова политика“, обясни пред Радио София д-р Гаврил Наков - специалист по образна диагностика в болница „Токуда“.

Сред рисковите фактори той открои фамилната обремененост, стреса, тютюнопушенето, наднорменото тегло.

„Жената може всеки месец сама да опипва гърдите си профилактично. Ако открие нещо, което я безпокои – да отиде на специалист. Първото ехографско изследване, при неналичие на симптоми, трябва да се проведе на 25-30-годишна възраст, а мамографското – след 40-годишна“, отбеляза д-р Наков.

Едни от последните модерни методи са ЯМР и 3D мамография, но те не заместват традиционната мамография.

В разговора на Катя Василева с д-р Гаврил Наков ще чуете и симптомите, които трябва да ви обезпокоят и незабавно да ви накарат да отидете на лекар.

  • Д-р Гаврил Наков завършва медицина в София през 2014 г. По време на следването провежда обучителни и практически стажове във Франция (Гренобъл и Безансон). След дипломирането си е част от екипа на клиниката по Образна диагностика на болница „Токуда“ като доброволец, а от февруари 2016 г. е приет за редовен специализант.
    От 2020 г. е с придобита специалност по образна диагностика. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна