Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха промени в Закона за бежанците за непридружените малолетни

| обновено на 07.10.20 в 14:04
Снимка: БГНЕС

Непълнолетни, които искат международна закрила у нас, ще бъдат представлявани от специализиран адвокат, а не от общините, реши окончателно Народното събрание.

Единодушно и без дебати депутатите прокараха промените в Закона за убежището и бежанците, с които непридружените малолетни и непълнолетни ще бъдат представлявани от адвокат от регистъра на Националното бюро за правна помощ като юридическата помощ ще приключва до настаняването на лицето при негов родител, настойник или попечител.

Окончателните промени предвиждат чужденецът, подал молба за предоставяне на международна закрила, да се регистрира в Държавната агенция за бежанците не по-късно от три работни дни след подаването на молбата. При липса на лични документи ще се извършва експертиза за установяване на възрастта, ако и след нея няма ясно установена възраст ще се приема, че кандидатът е непълнолетен.

Промените, внесени от правителството в Закона за убежището и бежанците, отстраняват пропуски в националната ни система за предоставяне на международна закрила по препоръка на Европейската комисия.

С измененията се променя концепцията за "сигурна трета държава", като се предвижда произходът на чужденец от такава държава да е основание за отхвърляне на молбата, а не причина за прекратяване на производството, както е по досегашния ред.
Във връзка с това ще се прави индивидуална проверка за сигурността на държавата по произход и надлежно информиране на кандидата за международна закрила.

В седмичната програма на парламента е и ветото на държавния глава върху Изборния кодекс, който, след като бъде обсъден днес в правната комисия, влиза като точка първа на пленарното заседание в четвъртък.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна