Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Лазарова: Въвеждането на електронно дистанционно гласуване трябва да се случи

Снимка: Ани Петрова

„В държавата на суперкомпютъра, който бе обявен, че трябва да заработи до средата на 2020 г. и това се случи в средата на миналата година, в държавата, в която гласоподавателите са питани и почти 2 милиона са гласували за въвеждане на електронно гласуване на национален референдум през 2015 година – ние считаме, че има отговор от гласоподавателите, който ясно показва, че въвеждането на електронно дистанционно гласуване трябва да се случи - било то първоначално само за избирателите в чужбина и поетапно за сънародниците ни в границите на България. Но има категоричен отговор от референдума по тази тема.“
Този коментар направи пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда. Въвеждането на МИР „Чужбина“ и на електронно дистанционно гласуване са водещи теми за сънародниците ни зад граница, допълни тя. 

Като слабост на сегашните промени около Изборния кодекс Ива Лазарова открои това, че не е станало дума за създаването на избирателен район „Чужбина“ – нещо, за което се говори от толкова време. Липсата на такъв избирателен район изкривява резултатите за страната, поясни Лазарова в коментара си след като Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс.

Комбинираното машинно и хартиено гласуване доведе до редица грешки в протоколите на изборите за Европейски парламент в резултат на човешка грешка, отбеляза Лазарова в предаването „Преди всички“. Според нея сега човешкият фактор не се лимитира и отново има предпоставки за допускане на грешки.

При положение, че законът възлага цялата отговорност за машинното гласуване на ЦИК, комисията се лишава от възможността да обяви процедура за избор на фирма, посочи Лазарова, визирайки казуса с „Информационно обслужване“ и записването на конкретна фирма в закона.

Относно възможността през референдум да се решават въпроси от компетентността на Велико народно събрание, Ива Лазарова прогнозира, че това рано или късно ще отпадне:

Образният пример е - България решава, че Северна Македония е българска и я присъединява. Това е нелеп текст или пропуск на законодателя, който просто цели да се протака дебатът във времето и да се отстрани от фокуса на сериозните теми.“

Бяха прескочени препоръките за добрите международни практики изборното законодателство да не се променя поне 6 месеца преди изборния ден, посочи още Лазарова. 

На последните местни избори имаше около 16% недействителни гласове. В това Ива Лазарова вижда поле за действие на НПО-сектора спрямо гласоподавателите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени