Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планините в България са особено красиви през есента

Снимка: drumivdumi.com

Тази година има много причини и бариери да не се  пътува в чужбина, но България има много и красиви места, които си заслужава да бъдат посетени и разгледани.

Някои от тях на радиослушателите препоръча Елена Иванова. Нейният блог „Друми в думи“ е много популярен сред любителите на природата и пътуванията. В него тя предоставя полезна и качествена информация за местата, които посещава. Казва, че се опитва да предложи интересни идеи за разходки и екскурзии, както ии да популяризира многото красиви места в България.

Средновековна църква „Свети Николай“ Снимка: drumivdumi.com

Едно от последните места, които Елена Иванова е посетила и описала е село Ослен Криводол край Мездра. Наблизо има древно скално изсечено светилище, средновековна църква и живописен панорамен връх.

Сред другите дестинации и маршрути, подходящи за есента, са няколко еко пътеки около Тетевен, както и извора на река Арда в Родопите. Еко пътека до Бачковския манастир пък може да ни отведе до пещера с отпечатък на икона на Света Богородица.

Снимка: drumivdumi.com

Планината винаги крие рискове, трябва да се съобразяваме с прогнозата на времето, опита ни и избрания маршрут. Добрата подготовка е най-важното и за посещение на планина през есента, подчерта блогърът.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Елена Иванова.

Горещи теми

Войната в Украйна