Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър-Емил Митев: Опасната делегитимация на институциите вещае хаос с неясен изход

Петър-Емил Митев
Снимка: БГНЕС

Подкрепата на ЕНП спрямо ГЕРБ е инвестиция в партията на Бойко Борисов. Изказването на председателя на ЕНП Манфред Вебер в подкрепа на ГЕРБ има много по-голяма тежест от отправените критики. Не само това правителство е виновно за проблемите в нашия вътрешен живот“. Това каза пред БНР политологът проф. Петър-Емил Митев.

Той подчерта, че ако Европейският парламент e можел да сменя правителства, то отдавна е щял да смени правителствата на Полша или на Унгария:

„Ако някой се отклонява от европейската линия, това не е България… Резолюцията не може да предизвика преки политически заключения“.

В предаването „12+3“ проф. Митев допълни:

Няма единство на общественото мнение по отношение на протестите, макар че преобладава положителното. Сегашната политическа криза се отразява не само върху рейтинга на премиера, но и върху този на президента. Имаме опасна делегитимация на институциите. Това вещае опасен път на хаотизация с неясен изход“.

По думите на политолога вероятно управляващите ще останат на власт до март.

Протестите започнаха като щурм, през август се спихнаха и се появиха политологически прогнози, че през септември ще се възстанови в същия мащаб от началото, което не стана. Водачите на протеста направиха редица неща, за да укрепят протеста – спряха блокадите, направиха пулсация чрез т.нар. „велики народни събрания“, потърсиха нови форми. Има нещо дълбоко смущаващо – на централен площад в София две млади дами правят вуду магия за смъртта на министър-председателя. Това не подобава на цивилизована държава. Започна и очевидна партизация на протеста“.

Според проф. Митев парадоксално е, че най-много от протеста печели този, който не участва в него - Слави Трифонов.

„Вероятно на тези избори ще се получи един шарен парламент с изключителна трудност да се намерят мостове, които да осигурят политическа стабилност на страната. В този смисъл на хоризонта не се вижда добрата новина“.

Интервюто с проф. Петър-Емил Митев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна