Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на изкуствата в къщата музей „Владимир Димитров – Майстора“ - с. Шишковци

Среща на участниците в студентския пленер с поети и музиканти от Кюстендил ще се състои на 8 октомври 2020 г. от 18 ч. в къщата музей „Владимир Димитров – Майстора“ в село Шишковци.

В творческата вечер участие вземат Габриела Панова – носител на Специалната награда за млад автор от Националния поетичен конкурс на името на Биньо Иванов за 2020 г., и художничката Детелина Тихолова, която е един от най-успешните автори на хайку и хайга. Нейни ученици от Природоматематическата гимназия в Кюстендил представят своята изложба, която не успяха да покажат в зала заради ситуацията с коронавируса.

По традиция пред студентите ще бъде представено и творчеството на Георги Струмски. Участниците в пленера ще получат и книги на поета, както това винаги е ставало при откриването на изложбата със студентските творби, съобщава Виолета Атанасова – председател на Народно читалище „Асклепион 1998“, което е организатор на музикално-поетичната инициатива край Струма.

В кюстендилското с. Шишковци, където около 30 години е живял и творил художникът Владимир Димитров-Майстора, се провежда седмият студентски пленер. Организатор е художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил и кметството в с. Шишковци.

Студентите от Националната художествена академия остават за дни в селото, срещат с хората, за да чуят спомени и предания за художника, наричан и обожествяван там като "дедо Владе". Те черпят вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле.

Снимки – Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна