Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокфлейтистът Ерик Босграаф откри фестивала "Изкуството на барока" 2020

Холандският виртуоз Ерик Босграаф не за първи път радва почитателите на фестивала "Изкуството на барока" с уникалното си присъствие, но както казва артистичният директор Зефира Вълова, той "обича да гъделичка българската публика и да я закача с всевъзможни нови находки". В концерта, с който беше открито 14-ото издание на форума, този път най-неочаквано присъстваше музика на Моцарт, например, наред с пиеси на Телеман, Фаш и др. автори, а партньори на блокфлейтиста бяха самата Зефира Вълова - цигулка, Сабина Йорданова - бароков фагот, Алесандру Пиану - клавесин.

Столичното "Ларго" за пръви път попада сред концертните пространства на "Изкуството на барока", но то беше запълнено до максимум от хората, желаещи да слушат първия концерт. Там ще се проведе и второто събитие от афиша - на 14 октомври от 18 часа гост ще бъде Анна Фусек, която свири еднакво добре на цигулка, блокфлейта и пиано. Следващи концерти ще има и в Аулата на Софийския университет - традиционна сцена на фестивала, който е част от календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Това ли е най-трудно програмираното издание на фестивала, заради пандемията, и повече за началото му Зефира Вълова разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", а продължението на разговора очаквайте на 13 октомври след 21 часа.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Ето и цялостната програма на фестивала "Изкуството на барока" 2020:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени