Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Андреев оглави ЦИК

| обновено на 09.10.20 в 14:32
Александър Андреев беше избран за председател на ЦИК
Снимка: БГНЕС

Александър Андреев беше избран за председател на Централната избирателна комисия. За него гласуваха депутатите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и 4 независими. След остро недоволство от липсата на яснота как ще работи ЦИК за предстоящите избори БСП гласуваха против, а ДПС не участваха в гласуването.

С редица въпроси от опозицията беше съпътствана процедурата по избор на председател на ЦИК.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска ясни отговори от Александър Андреев как комисията ще организира машинното гласуване и дали ще се наложи нова промяна на Изборния кодекс.

"Остава малко време до изборите, което е скъпо, и, ако вие не сте готови да стартирате веднага този процес, то обричате честността на изборите."

Отговорът на Андреев се оказа лаконичен.

"Не бих могъл да дам аз отговор, защото те са решение на колективния орган, а именно на ЦИК. Това, което ЦИК ще направи, е да приложи закона такъв, какъвто е приет от законодателя".

Отговорът не удовлетвори нито левицата, нито ДПС. 

ДПС промени позицията си

Макар лидерът на движението Мустафа Карадайъ да обяви в началото на разискванията:

"Ние от ДПС ще подкрепим този избор. Алтернативата - да няма избран председател, гарантира абсолютен хаос в работата на този държавен орган".

Но минути по късно последва възмущението на лидера на БСП Корнелия Нинова:

"После ще прехвърлите отговорността на парламента".

И на Йордан Цонев от ДПС:

"Искаме да чуем всичко каквото вълнува хората".

Последва и новото решение на ДПС. Лидерът Мустафа Карадайъ.

"Промениха нашето мнение. Няма как, колеги, по този начин и с такова отношение да се произведат честни, демократични и нормални избори в страната".

Кандидатурата на Андреев е на неправителствена организация - Федерацията на независимите студентски дружества. Предложението той да оглави избирателната комисия, управляващата партия припозна като своя кандидатура. 

До днес Андреев беше член на ЦИК и неин говорител, избран от квотата на ГЕРБ, но в миналия мандат е заемал поста по предложение на БСП.

Вчера социалистите гласуваха "против" кандидатурата му в парламентарната правна комисия.

Александър Андреев заема овакантения пост на подалата оставка Стефка Стоева, която преди да напусне възрази срещу промените в Изборния кодекс и прехвърлената отговорност за машинното гласуване върху ЦИК.

Вчера, след като правната комисия одобри кандидатурата му, Александър Андреев не успя да даде ясен отговор как ще се справи Комисията с новите изменени задължения:

"ЦИК няма как аз да я ангажирам в момента с определен отговор, тъй като това е въпрос, който трябва да бъде обсъден в рамките на самата Комисия".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени