Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП с ново Изпълнително бюро, Нинова с петима заместници

Националният съвет на партията се събра на фона на продължаващи вътрешни критики към преизбрания председател

| обновено на 11.10.20 в 14:51
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Националният съвет на БСП одобри предложеното от лидера Корнелия Нинова оперативно ръководство на партията.

Нинова ще има петима заместници, като нов ресор е коалиционна политика. За него ще отговаря Атанас Зафиров. Другите заместник-председатели са Кристиан Вигенин, Владимир Москов и Ирена Анастасова.

Създават се подсъвети по ресорни политики, които съответстват на ресорите на министерствата в сегашното правителство. 

Бившият депутат Янаки Стоилов ще оглави Комисия по идеология към самия Национален съвет, като по информация на "Хоризонт" и неговият ранг практически ще бъде на заместник-председател. 

Новите членове на Изпълнителното бюро на социалистите са Борислав Гуцанов, Боян Иванов, Иван Иванов, Катя Георгиева, Стефан Бурджев, Стойко Танков и Трифон Панчев.

Постовете си в прякото ръководство запазват Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Георги Свиленски, Крум Зарков, Манол Генов, Радослав Гайдарски и Стоян Мирчев.

Предложеното от Нинова ръководство е било прието от Националния съвет със 136 гласа „за“, нула „против“ и 9 „въздържал се“.

Днес Националният съвет на БСП се събра на първия пленум след последния конгрес и прякото преизбиране на лидера Корнелия Нинова, за да избере ново Изпълнително бюро на партията. Тя предложи състав на прякото ръководство, което съветът одобри. Част от вътрешните опоненти на Нинова в партията останаха извън състава на Националния съвет.

Кирил Добрев, който беше конкурент на Нинова за лидерския пост, каза преди заседанието, няма да приеме да е част от Изпълнителното бюро, дори да бъде предложен, защото не вярва, че политиката на партията ще се промени:

"Има два пътя, по които може да тръгне ръководството. Единият път е на консолидация, другият път е на конфронтация. Надявам се госпожа Нинова да се вслуша в менторите си и да избере пътя на консолидация".

Бившият социален министър Емилия Масларова изрази надежда, че разумът ще надделее над емоциите и в ръководството ще намерят място и опоненти на Нинова:

"Някои трябва да преглътнем някои неща, други пък трябва да се съобразим с това, което обидените казаха, защото все пак трябва да работим в екип".

На влизане кметът на Перник Станислав Владимиров изрази надежда да спре "търсенето на врага с партиен билет":

"Аз силно се надявам да спрем да се занимаваме с вътрешнопартийните ни глупости, защото в последните месеци, вместо да се обръщаме към хората с конкретни послания и идеи, с които искаме да отидем на избори - защото изборите чукат на вратата, ние се занимаваме с това да посочваме врага с партиен билет, да изчегъртваме особено опитни партийни функционери, които могат да дадат много на нашата партия. От това партията няма да спечели, напротив - ще загуби".

Някои от участниците изразиха очакване да бъде обсъдена и резолюцията на Европейския парламент за върховенството на закона в България. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!