Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България загуби с 0:2 от Финландия в Лигата на нациите

Снимка: БГНЕС

Финландия спечели първата си победа в историята срещу България, след като надви отбора на Георги Дерменджиев с 2:0 като домакин в мач от група 4 на Лига "В" от турнира Лига на нациите. Така след три мача "лъвовете" останаха на последно място с точка, спечелена у дома срещу Република Ирландия в първия двубой.

Българските национали натиснаха домакините в първите минути на срещата и не успяха да реализират след статично положение в ляво по атаката, като освен това при ситуацията имаше и контузия. Кристиян Димитров падна на терена още в шестата минута и получи медицинска помощ на тъчлинията, след което се завърна в игра.

В 15-ата минута Робърт Тейлър се озова сам срещу вратата на българите след извеждащ пас и стреля в далечния ъгъл, но Мартин Луков реагира с отличен плонж и спаси първото положение за Финландия. Две минути по-късно и Теему Пуки се озова на добра позиция, но стражът на Локомотив Пловдив отново спаси българската врата.

България отговори с чисто положение в 38-та минута. Кристиян Димитров подаде за Кирил Десподов в наказателното поле, а новият нападател на Лудогорец се завъртя към вратата и стреля, но в ръцете на Лукаш Храдецки.

Второто полувреме започна с две положения за България. Първо защитник на финландците засече центриране към собствената си врата и Храдецки спаси, а след това се откри възможност пред Георги Йомов. Футболистът на ЦСКА-София получи пас от Димитър Илиев в наказателното поле, но ударът му бе прекалено слаб и неточен.

Българите не се възползваха от силното начало и бяха изненадани от финландците. В 52-та минута Теему Пуки получи на отлична позиция пред вратата и пробва да стреля, но не уцели хубаво топката. Без да иска обаче, звездата на финландците я чукна към Тейлър зад защитата и той преодоля Луков очи в очи за 1:0.

Домакините успяха да стигнат бързо и до втория си гол. В 67-та минута резервата Фредрик Йенсен, появил се в игра две по-рано, стреля в долния ляв ъгъл на вратата на Луков и българският страж не успя да стигне до топката - 2:0.

Така Финландия надви България и се изкачи на второ място в групата, на точка от лидера Уелс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна