Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината ще има резолюция за стандартите за свобода на медиите в ЕС

| обновено на 12.10.20 в 19:07
Светослав Терзиев, Елена Йончева, Стояна Георгиева, Галя Прокопиева, Къдринка Къдринова, Силвия Великова.
Снимка: БГНЕС

До края на годината предстои да бъде гласувана резолюция, която ще определи стандартите за свобода на медиите в страните членки на Европейския съюз. Това обяви евродепутатът Елена Йончева, член на Парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Йончева беше домакин на международна конференция, посветена на свободата на медиите в България.

Елена Йончева акцентира в експозето си върху 111-ото място, което България заема в класациите за свобода на медиите, но заяви, че целта на конференцията е:

"Не да има опело за българските медии, а да дадем конкретни решения, конкретен път как можем да стигнем до тази медийна свобода".

Йончева е един от докладчиците по бъдещата резолюция за медийна свобода на държавите членки и подчерта важността на момента на провеждане на днешния форум:

"Вече има механизъм за наблюдение на върховенството на закона във всичките 27 държави и медийната свобода се наблюдава за разлика от предишни подобни механизми".

Основен гост на конференцията беше Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия и комисар за ценностите и прозрачността. Тя каза, че в Европа журналистите изпитват все повече затруднения - икономическата криза, сериозни рекламни загуби, но и политическия натиск, сплашвания на журналисти и че нито една страна не е застрахована.

Йоурова каза, че притесненията относно България са свързани най-вече с липсата на прозрачност за собствеността върху медиите, че журналисти са обект на политически натиск, че има и случаи със сигнали за физическа саморазправа, атаки срещу журналисти.

Еврокомисарят заяви, че всички държави членки, които още не са го направили, включително и България, трябва да транспонират новите европейски правила от директивата за аудиовизуалните медийни услуги.

В края на годината ще бъдат представени два плана за действия в сектора на медиите и медийния плурализъм.

По линия на плана за действие за европейска демокрация ще се разисква подобряване на безопасността на журналистите и злоупотребите със съдебни процеси срещу тях.

„Въвеждане на европейски стандарти в медийното регулиране е един от основните приоритети на Европейската комисия. Включително гаранции за труда на журналистите, изсветляване на собствеността на медиите. Ще се търси на цялостна рамка за уеднаквяване на стандартите“. Това каза в предаването „Нещо повече“ Къдринка Къдринова, председател на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна