Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген.-майор Димитър Петров: Закупуване на нови Ф-16 трябва да се обмисли добре

| обновено на 12.10.20 в 13:18
генерал – майор Димитър Петров
Снимка: Добромир Видев

Намерението на българското правителство да закупи още осем нови самолета Ф-16 трябва да бъде добре обмислено. Това каза за БНР новият командир на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров. Според него подобно решение поставя въпроси, свързани с обучението на летателния състав и новите съоръжения.

По думите му подобно предложение води след себе си въпроси за това къде ще бъдат съхранявани допълнителните машини и кой ще лети на тях.

По първия въпрос генерал-майор Петров припомня, че тепърва започва изграждането на инфраструктурата за вече платените машини. Той подчерта, че трябва да се мисли и за обучението на летателния състав, който и към момента не е достатъчен.

Само преди дни генерал майор Димитър Петров стана началник на ВВС. Ако плановете за модернизацията вървят, генерал-майор Димитър Петров ще е първият от близо 30 години командир на авиацията, който ще посрещне нова техника. Затова при представенето си преди дни в комисията по отбрана председателят ѝ Константин Попов, и той бивш ВВС-ар, отбеляза, че пред генерала стои задачата дали да има, или да няма ВВС в този решителен етап в развитието им. Миналата година България плати на куп 2,2 милиарда лева по договора за нови Ф-16. Очаква се първите да дойдат в периода 2023 – 2024 година. Четирима наши пилоти са вече в САЩ за обучение.

Новият началник на ВВС каза за предаването „12+3“, че обучението на пилотите върви по график.  

„Обучението върви както е по график. Четиримата завършиха езиковата си подготовка. Доколкото разбрах, с отлични успехи. И сега започва вече летателна подготовка“. 

Тоест, те сега ще се качат на Ф-16? 

Преди да започнат да летят на Ф-16, има обучение за двама от тях на витлов самолет Т-6. След което на Т-38. Тези, които са преминали вече подготовка на Т-6, ще започнат директно реактивен самолет. 

Кога най-рано ще се качат на Ф-16? 

Може би догодина.

Още осем пилоти се готвят да заминат за САЩ, за да се обучат, казва генерал–майор Димитър Петров. И това е минимумът състав, нужен за усвояването на първите осем самолета. Обаче премиерът Бойко Борисов обяви скоро, че страната ни е изпратила писма - заявки за нови осем самолета. Това стана в рамките на обявено стратегическо партньорство с „Локхийд Мартин“. И преди заминаването на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за САЩ. От съобщенията на Министерството на отбраната стана ясно, че при срещата на министъра Каракачанов „Локхийд Мартин“ са заявили „готовността за продължаване на сътрудничеството в процеса на модернизация“. Обяснението какво значи това беше вече дошло от Джей Ар Макдоналд, вицепрезидент на компанията. Още нови осем самолета може да дойдат с вече платените осем Ф-16, ако поръчката за тях бъде направена в скоро време - „възможност, налична за около година“.

Примамливата оферта провокира социалистите да заподозрат, че пари от новия заем от 5 милиарда лева ще отидат за самолетите. А министерството обясни, че това е само запитване.

Извън политическите противоречия, които ще се появят при задължителната санкция на парламента, новият началник на ВВС генерал-майор Димитър Петров казва, че има и технически подробности, които трябва да бъдат обмислени.  

„Вижте, това е въпрос, който трябва преди това сериозно да бъде обмислен и да се намери оптимално решение. Позицията на Мечо Пух - „Колкото повече, толкова повече“, при такива сериозни неща като авиационна техника и бойна авиация не винаги дава добър резултат. Така че нека да се огледат нещата. Наистина, на пръв поглед - повече самолети е по-добре. Но зависи и тези самолети как ще бъдат осигурени ресурсно. Затова трябва да се направят много добри разчети. Не само за това колко самолета ще кацнат и къде ще ги приберем. В момента върви процес на проектиране. Но за момента ресурсите, които имаме заделени за логистично осигуряване на самолетите, са за осем самолета. Тоест, правителството, като реши да купи още осем, ще трябва да се заделят и съответните ресурси и за другите самолети. Така че да може да се експлоатират пълноценно“.

А ще имаме ли пилоти? С тези, които са там?  

С първия договор има определена бройка от 12 летци, които да преминат обучение за самолети. Сега, тези 12 летци са крайно недостатъчни за оперативно използване на самолета. Така че ще трябва да се обучат още хора, за да може първите осем да бъдат оперативни. И да могат да влязат в бойно дежурство. И разбирате, че ако станат самолетите 16, ще трябва да се вземат мерки за доста повече летци, за да се подготвят. 

Е, това можете само да си го пожелаете повече летци да има.  

Можем да си го пожелаем. Но тези летци къде ще се обучават? Ето го и другият въпрос? Не можем да ги обучаваме в България, защото към момента ние нямаме подготвен инструкторски състав, български. Това за всеки един от тези летци ще трябва да се платят допълнително средства за обучение, за подготовка. Затова ви казвам - нека да огледаме нещата от всички страни, да преценим какви са ни възможностите и да го направим по най-разумния начин.

бригаден генерал Николай Русев
В момента дори не е започнало изграждането на инфраструктурата за първите осем самолета. Едва през август Министерският съвет отпусна първите 100 милиона лева от предвидените 300 милиона за инфраструктура на база „Граф Игнатиево“, където ще дойдат първите осем самолета. Новият командир на авиобазата бригаден генерал Николай Русев каза пред комисията по отбрана, че един от приоритетите му е свързан с изграждането на новите съоръжения:  

„Има време за рушене, има и време за градене. На мен ще се падне честта да изграждам новата база, която да посрещне новия самолет. Затова в най-кратки срокове и с помощ от Министерство на отбраната и от Щаба по отбраната, ще започне строителството в базата на района, който е определен за помещаване и обслужване на самолета Ф-16. Ще дам всичко от себе си нещата да вървят гладко и да се случат по най-добрия възможен начин. Така че, като дойде време, да получим самолета, американците да останат доволни от това, което ще видят, когато дойдат да ни инспектират. Това в случая е много важно за мен, защото, ако има едно несъответствие, това ще причини отлагане на пристигането на самолета“. 

Но новият командир на авиобазата „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев предупреди още, че:

„Независимо че ще има нов самолет България, това не значи, че трябва да се откажем от способности и да оставим всичко на заден план. Смятам, че нещата трябва да се развиват паралелно. Способностите в базата ще бъдат поддържани и развивани. Ще обучаваме млади хора. За да се случи това нещо, е необходимо за още известен период от време да бъде поддържан и самолет МиГ-29. В историята няма случаи, в които държава да се отказала от своя техника, защото тя е стара. Всяка техника се експлоатира до последно. Не бива с лека ръка да се случва с МиГ-29 това, което се случи със Су-22 и с МиГ-23 преди години. Това ще бъде загуба на сериозни способности за нашата страна“.

Краят на ерата МиГ-29 за българската авиация трябва да настъпи през 2030-а. Затова всички висши военни смятат следващите 10 години за ключови за съществуването на военновъздушните ни сили. Или както новият им началник генерал-майор Димитър Петров обобщи пред „Хоризонт“, но без микрофон – „усещането за късмет ще е в момента, в който новите изтребители поемат дежурството по охрана на българското небе“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!