Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обяви за „персона нон грата“ двама български дипломати

Посланикът ни в Москва е бил извикан в руското външно министерство

| обновено на 12.10.20 в 14:56
Снимка: архив БНР

Руското министерство на външните работи обяви за „персона нон грата“ двама български дипломати. Тази стъпка е в отговор на изгонването от България в края на септември на двама служители на руското търговско представителство в София.

„На 12 октомври посланикът на България Атанас Кръстин беше поканен в руското министерство на външните работи, където му беше връчена нота за обявяването на двама служители на българското посолство в Москва за „персона нон грата“, се посочва в лаконично съобщение на сайта на министерството.

В изявлението се отбелязва, че това е огледалният отговор на необоснованото решение на българските власти да изгонят от страната през септември двама заместници на руския търговски представител в София.

Руските дипломати бяха заподозрени в шпионска дейност на наша територия. Според прокуратурата те събирали за нуждите на руското разузнаване информация, свързана с модернизацията на българската армия.

Тогава от руското външно ведомство отговориха, че разглеждат действията на България като "преднамерен опит за нанасяне на вреда на конструктивното руско-българско сътрудничество" и че на по-късен етап ще обявят ответни мерки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени