Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знакова изложба: ХХ век

Николай Николов-Зиков в галерия „Средец“

„След утре“, картина от Николай Николов-Зиков
Снимка: mc.government.bg

Галерия „Средец“ на Министерството на културата представя една експозиция, която може да се нарече знаменателна и знакова за българското изобразително изкуство. Това е изложбата на художника Николай Николов-Зиков, юбилейна, защото отбелязва и неговата 75-годишнина. Може да бъде видяна до 20 октомври 2020 г.

Заглавието е също знаково: ХХ век, защото посланията и естетиката на тези близо 50 картини се оказват изпреварили времето си и днес звучат актуално и модерно. Насочени срещу естетиката на тоталитарния режим, творбите на Зиков не са допускани до участия в изложби, той е бил абсолютно забраняван на нашата художествена сцена. Експозицията включва картини от 80-те години насам, портрети, рисунки, абстрактни композиции, но най-силни са тези – с лек сюрреалистичен нюанс, които разкриват самодържавието, тоталитарния режим, липсата на свобода в художествения изказ. Затова през 80-те години Николай Николов-Зиков се насочва към монументалните изкуства – металопластики, мозайки, фрески, сред които са три мозайки и металопластика в зали на стадион „Георги Аспарухов“. Основание за това му дава, че е завършил „Декоративно-монументална живопис“ в Художествената академия.

„Показвам първия период от моето творчество, защото не мога да смесвам тогавашните картини с днешните, които правя в момента. Това са моите усещания за XX век.“ – сподели Николай Николов-Зиков. За да почетат юбиляра, галерията бе изпълнена до краен предел. 

Чуйте в звуковия файл как минути преди откриването на изложбата си „ХХ век“ в зала „Средец“ представя нещата си художникът.


На откриването бе представен и луксозен каталог за Николай Николов-Зиков с аналитичен текст за неговия път в изкуството, с уводни текстове на д-р Галина Декова – „Срещу каноните на социалистическия реализъм“ и от д-р Петър Николов-Зиков – „Балада за Николай Зиков“. Съставител и цялостен оформител на изданието, с повече от 100 илюстрации е Людмил Веселинов – „Този каталог, не просто представя настоящата изложба, а да разкаже за онзи период, за онова време и даде в максимална пълнота творчеството на Зиков. Да реставрираш едно произведение на изкуството, една скулптура, една сграда не е лесно, но да реставрираш памет е възможно най-сложно. През книгата се надявам да сме успели да реставрираме тази памет за периода за отхвърлените, за изолираните художници и за автора Николай Николов-Зиков. Изложбата през образната символика дава представа за XX век.“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна