Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Хасърджиев: Надявам се електронизацията да затвори вратите за злоупотреби с ТЕЛК

При новата ТЕЛК система трябва да остане и старият начин за подаване на документи

Снимка: Светла Милчева

„Българските власти се задействаха и най-после разбраха, че в света електронизацията отдавна е в ход и е огромно удобство за гражданите и администрацията“. Този коментар направи в предаването „Преди всички“ на БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация по повод дълго чаканата информационна система за контрол на медицинската експертиза. Днес е  официалното й представяне и от утре тя трябва да заработи.

„Надявам се постепенно и поетапно да отпадне висенето по опашки" , посочи д-р Хасърджиев

По повод необходимостта от електронния подпис и това, че ще има пенсионери, които няма да го направят, защото подписът се заплаща, смятам че за тези хора остава и старият начин за подаване на документацията, и се надявам при доста по – облекчен режим и с по-малко чакане“,  поясни още Станимир Хасърджиев.

„Вече има възможност да получиш електронен подпис и от вкъщи. Така че това не е пречка, пречка ще е това дали всеки ще може да се справи с новата информационна система.

Проблемът на нашите ТЕЛК- ове е, че тя е широко отворена врата за тези, които искат да злоупотребяват и се надявам електронизацията да затвори тези врати.

От друга страна тя е направена така, че затруднява хората, които действително се нуждаят от помощ.

Самата система досега е зле построена и не е в интерес на пациента, тя губи времето на всички, тя не е направена така, че да води до спестени пари от това, че този пациент няма да достигне до усложнения.

Докато това е така, ще има винаги въпроса „Аз сега защо да пиша документи за този пациент", коментира д-р Хасърджиев.


Още по темата чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна