Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габровският театър поставя пиеса за първото издание на „Под игото"

Драматичен театър „Рачо Стоянов" в Габрово
Снимка: БГНЕС

Габровският драматичен театър  „Рачо Стоянов" отбелязва 75-годишнината от своето създаване с премиера на най-новата си пиеса „Под игото - 1894-а“. Спектакълът е посветен и на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов и представя през зрителите детайли около първото издание на романа. 

„Тази пиеса се самонаписа“, разказва актрисата, художник и фотограф Гергана Змийчарова, автор на драматургичния текст. „В огромна степен е документален разказът. Огромна част от нещата, които се случват на сцената, са се случили така.“

Змийчарова подчертава колко е било важно да запази езика – „такъв, какъвто се е говорел и пишел тогава“, затова и диалозите са базирани върху писма, документи, дневници от онова време.

Снимка: Велина Махлебашиева

Като документална нишка през цялата пиеса преминават спомените на майката на Иван Вазов – Съба Вазова.

Режисьорът на постановката Петринел Гочев смята, че „трябва да държим свежа паметта за корените си, колкото и това да звучи рутинно, защото там лежат послания, които са пратени за нас, а ние трябва да пренесем нататък“.

За създаването на мащабното представление са помогнали местни фирми, а чрез онлайн кампания са били събрани над 2 хиляди лева. 

Театралната завеса на новото, юбилейно представление вдига Велина Махлебашиева.

Чуйте звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна