Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади театрали посвещават първия си проект на Харолд Пинтър

"На скорост" е първият проект на "Мултикулт". Това е ново сдружение, създадено от млади професионалисти в театралното изкуство, чиито основни цели са да развиват и популяризират мултикултурните ценности в обществото чрез изкуство, да подпомагат развитието и реализацията на творците в България и да работят за повишаването на културния интерес. За своя дебют те канят режисьорката Тея Сугарева, която ги обединява в работа над две от знаковите пиеси на английския драматург. Премиерата е тази неделя в Театър "Азарян", съобщават от НДК, цитирани от БТА.

"Театърът може да ни накара да се погледнем отстрани, да даде възможност да избираме как ще продължим нататък – казва Сугарева.  – Изострената ни чувствителност на творци към процесите на промяна в общуването ни задължава да поставим своите въпроси и съмнения. И ние избираме да го направим с остротата на Харолд Пинтър, чиито пиеси са пропити със страха от истинското общуване. "Кухненският асансьор" и "Гара Виктория" са онези от тях, в които най-осезаемо се съдържа усещането за клопка – клопката на съществуването в изолация."

В спектакъла участват Валери Георгиев, Живко Гущеров, Мартин Христов и студенти от театралния колеж "Любен Гройс". Сценографията и костюмите са на Каролина Далкалъчева, а музиката на Мартин Каров. Преводът е на Галина Томова-Станкева.

"Затварянето в черупката на собствения ни свят извади наяве дефицитите му и тласна човека в търсене на бърз начин за преодоляването им", разказват от екипа. На каква скорост "рестартираме" животите си след криза? Занимавайки се с този проблем, екипът на представлението се опитва да настрои сетивата на публиката за взривоопасните прояви на човешкия стремеж към общение с другия.

През 2020 г. се навършват 90 години от рождението на Пинтър, една от най-ярките и значими личности, които през последните пет десетилетия определя облика на европейския театър. Автор на пиеси, поезия и проза, театрален и филмов режисьор, сценарист и актьор, през 2005 г. той получава Нобеловата награда за литература.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на програма "Култура" на Столичната община.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна