Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Фестивалът на камерната опера

Снимка: pixabay.com

Много е радостно винаги, когато се ражда нов фестивал, но пробният камък е дали ще има второ издание, т.е. още по-ценно е създаването на традиция, планирането и успешното провеждане на следващо издание. При това в условията на пандемията Covid 19!

Днес, с „Прелюдия” ден преди официалното откриване, в ОКИ Дом на културата „Средец” започва второто издание на Фестивала на камерната опера. От 19 ч. ще бъде представена за първи път в България малката оперна форма Zanetto на Пиетро Маскани в изпълнение на Small Opera Theatre и от 20.30 ч. – огненият уличен спектакъл на „Жар театър” „Метаморфози”. Преди това – от 18 ч., ще бъде открита изложба, посветена на изкуството на големите художници Радостин и Боянка Чомакови – с макети и скици на техни произведения на сценографията и костюмографията.

Пет са фестивалните вечери, в които ще участват още Симфониета Враца, Академичен оперен театър при АМТИИ „Проф.А.Диамандиев”, Камерен оркестър при НУМТИ „Добрин Петков” Пловдив, Музикално-драматичен театър „К.Кисимов” Велико Търново и Благоевградската Камерна опера. Цялата програма вижте тук

Подробности чуйте в интервюто със създателя на Фестивала на камерната опера Петко Бонев в предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна