Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Панкин: Чаплин ни гледа с обич

Тази вечер е премиерата в НДК на едноименния мюзикъл, в главната роля е Мариан Бачев

Чарли Чаплин е може би единственият актьор в света, който когато те погледне от екрана и независимо дали си българин или индиец, усещаш, че те обича, че ти е приятел. Освен безспорния му талант, това е още един негов дар. А ние имаме неистова нужда някой да ни обича.

С тези думи на Борис Панкин започнна разговора му в студиото на Радио София за премиерата на мюзикъла "Чаплин" от Крис Къртис н НДК от 19 часа.

Постановката е реализирана от Варненската държавна опера, под режисурата на Борис Панкин.
Диригент е Страцимир Павлов, хореограф - Анастасия Неделчева, а сценографията - на Константин Гарнизов. Автор на 130-те костюма е Розина Макавеева. Участват актьорите Мариан Бачев, Борислав Веженов, Десислава Николова, както и артистите, балетът и оркестърът на операта във Варна.

„Не малкият човек като ръст, а детето е неговият герой. Имал е тежко детство, а е стигнал върха“, отбеляза Панкин, очевидно развълнуван от биографията на великия режисьор, сценарист, актьор, композитор...

В спектакъла всички диалози и песни са на български, подчертава Панкин. Всички герои са реално съществували лица.
„На сцената имаме един компресиран живот. От първите филми на Чаплин до „Оскар“-а през 1972 г.“

За главната роля Борис Панкин е избрал талантливият Мариан Бачев.
„Много исках зрителите да се докоснат до неговата персонална доброта. Мариан е като шоколад. Всички го обичат. В края на спектакъла публиката така ръкопляска, че очевидно признава интерпретацията на Мариан Бачев като Чаплин“, отбелязва режисьорът.

„Ако бях се замислил повече от 4 секунди, когато Борис Панкин ми предложи ролята на Чаплин, сигурно щях да откажа“, с усмивка добавя щрих от подготовката Мариан Бачев.

Разбира се предизвикателството е поето, а опитът на актьора в 10-ина мюзикъли, е помогнал за успеха.

Заслужава да се отбележи и мултимедията (Калоян Божилов), съпровождаща спектакъла, в която могат да се видят редки и уникални кадри от живота на Чаплин.

Чуйте разговора на Ива Дойчинова с Борис Панкин и Мариан Бачев.

Снимка: Държавна опера - Варна

  • Мюзикълът "Чаплин" е създаден през 2012 г. от композитора и автор на стиховете Крис Къртис (с 14 номинации от пет конкурса, вкл. наградите "Тони", за най-добра музика, най-добър мюзикъл) и либретиста Томас Михън (автор на "Продуцентите", "Ани", "Лак за коса", "Младият Франкенщайн"). Произведението е официално одобрено от семейство Чаплин в неговата цялост, като житейски събития и като драматургични ходове на авторите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна