Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-20: Пандемията трябва да бъде под контрол, за да има успешно икономическо възстановяване

Финансовите лидери от групата на 20-те най-големи икономики, известни като Г-20, подчертаха спешната необходимост да се овладее разпространението на пандемията от коронавирус и обещаха да "направят всичко необходимо" в подкрепа на световната икономика и финансовата стабилност, съобщава Ройтерс.

Според тях коронавирусната пандемия трябва да бъде поставена под контрол, за да бъде успешно глобалното икономическо възстановяване.

Групата, съставена от министри на финансите и управители на централни банки от страните, които представляват приблизително 90% от световния брутен вътрешен продукт, обеща да направи "каквото е необходимо" в подкрепа на глобалната икономическа и финансовата стабилност.

В съвместното изявление Г-20 се ангажира да продължи да се справя с непропорционалното негативно въздействие на кризата върху жените, младите хора и други уязвими сегменти на обществата по света.

Финансовите лидери също така се съгласиха да удължат мерките за облекчаване (за замразяване) на официалните двустранни плащания за най-бедните страни по света с още шест месеца предвид продължаващия натиск върху тяхната ликвидност, като същевременно изразиха разочарование от липсата на кредитори от частния сектор в съвместния дългов мораториум.

Освен това от Г-20 обявиха, че има възможност за още едно ново удължаване на договорения дългов меморандум през април догодина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени